Za dva týdny začíná advent, a tak už jsou přípravy na toto předvánoční období v plném proudu. V tomto týdnu začala v centru Písku instalace vánoční výzdoby. „Začínáme už nyní proto, abychom vše stihli do první adventní neděle,“ vysvětlila Lenka Gareisová z Městských služeb Písek.

Písková socha Klementa Gottwalda v Písku.
Gottwald půjde k zemi. Pískovou sochu symbolicky zbourají

Vyzdobené bude podle jejích slov tradičně centrum města, nábřeží 1. máje a Kollárova ulice. Karlova ulice a budova městského úřadu v Budovcově ulici dostanou nové světelné prvky.

Vyhořelá vila v Čimelicích.
Vyhořelá vila v Čimelicích je už prodaná

Vánoční strom, který bude zdobit Velké náměstí, nebude letos původem z Písku. Městu ho daruje Střední odborné učiliště Blatná. Půjde o zhruba dvacetimetrovou douglasku tisolistou. „Výškově ji však upravíme tak, aby mohla být bezpečně usazena na Velkém náměstí. Takže po úpravě očekáváme výšku zhruba 10 až 12 metrů,“ doplnila Lenka Gareisová. Převoz a instalace stromu jsou v plánu na úterý 26. listopadu.

Pokácené stromy ve Vlastci.
Obyvatelka Vlastce nesouhlasí s pokácením stromů

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu na Velkém náměstí se uskuteční v neděli 1. prosince. V 16 hodin tu začne program obohacený o Nebeskou poštu, tedy posílání přáníček Ježíškovi.