„Prvním očkovaným byl primář oddělení ARO Tomáš Piksa. Následovali další zdravotníci zejména právě z oddělení ARO a z Covidových stanic. Poté, co obdržíme další očkovací dávky, budeme pokračovat u dalších zaměstnanců a ve strategii vyjmenovaných seniorů a dalších skupin,“ uvedl předseda představenstva Nemocnice Písek Jiří Holan.

Během ledna má nemocnice získat přes tisícovku dávek. Dle stanoveného schématu bude očkovat i klienty a personál sociálních zařízení, složky integrovaného záchranného systému, seniory. V únoru by zde už mělo fungovat vysokoprůchodné specializované vakcinační centrum pro veřejnost, které je součástí vakcinační strategie v Jihočeském kraji a které počítá s očkováním minimálně 600 lidí za den, spíše více.

„První dny aplikace vakcíny u našich zdravotníků jsme si vyzkoušeli takzvanou průchodnost, která zahrnuje prvotní kontakt, potřebné informace o pacientovi, komunikace nad informovaným souhlasem, zadání do elektronických systémů, přípravu klienta i vakcíny k vlastnímu očkování, očkování, vydání očkovacího průkazu a monitoraci po očkování. Je jisté, že proočkovat Písecko zvládneme. Zároveň jsme už v této chvíli technologicky připraveni na náročné skladování vakcíny firmy Pfizer,“ řekl Jiří Holan. Doplnil, že vakcinační centrum uvítá pomoc praktických lékařů i dalších profesí. S osobní pomocí očkovat se tam už nahlásila například ambulantní privátní gynekoložka z Písku, sestřičky v důchodu. Každá aktivita a pomoc jsou vítány.

Vimperk.
OBRAZEM: Jižní Čechy zasypal sníh a čtenáři Deníku si sněhovou nadílku užívají

Přestože jihočeský hejtman Martin Kuba v pondělí 4. ledna představil vakcinační strategii v kraji, jejíž podstatou jsou vysokoprůchodná specializovaná vakcinační centra, a v Písku již průchodnost svého centra vyzkoušeli, veřejnost se zatím k očkování hlásit nemůže. Důvodem je absence rezervačního systému k očkování proti Covid-19. Ten chce ministerstvo zdravotnictví spustit 15. ledna.

„Vláda zatím nezveřejnila podrobnosti o systému přihlašování k očkování. Do nemocnice ale už volají zájemci o vakcinaci. My sami je objednat nemůžeme, protože vlastní systém mít nelze. Musíme tedy také čekat na kroky vlády,“ doplnil ředitel písecké nemocnice.

Nemocnice Písek