Novou vodoléčbu budou moci pacienti Nemocnice Písek, a. s., využívat v únoru příštího roku.

„Začali jsme odstraňovat nynější bazén i dlažbu, respektive obklady. Tyto práce provází zvýšená hlučnost. Proto prosíme pacienty zejména z lůžkových oddělení pavilonu L a veřejnost o shovívavost. Ambulantní trakt rehabilitace jsme raději dočasně přesunuli do uvolněných prostor po biochemii,“ uvedl předseda představenstva Nemocnice Písek, a. s., MUDr. Jiří Holan, MBA.
Odstraněná vana bazénu.Zdroj: Archiv nemocnice
Nový bazén budou moci využívat i málo pohybliví pacienti, a to co možná nejdříve po jejich operaci. „Budou do něj moci vstupovat po standardních schodech s oboustranným zábradlím, což umožní časnou rehabilitaci po totální náhradě kyčlí nebo kolen, ale i po operacích ramen nebo u spolupracujících pacientů po mozkové příhodě. U dřívějšího bazénu byl na svislém žebříčku přístup výrazně limitován pohyblivostí kloubů po operacích. Na vodoléčebném sále vyměníme jednu menší a dvě velké vany a k nynějším třem vířivkám – dvěma na dolní a jedné na horní končetiny, přibude i vířivka na dolní končetiny, kterou budou moci využívat pacienti po úrazech a operacích hlezna. Péče je technologiemi cílena i na další skupinu pacientů, a to po mozkových mrtvicích. Naše péče vytváří s iktovým centrem nemocnice těsný komplexní celek,“ upřesnil primář rehabilitačního oddělení MUDr. Jiří Kruliš.

Rekonstrukce vodoléčby v ceně dvaceti milionů navazuje na letošní obměnu výměníku tepla a přechod z parovodu na horkovod ve stejné hodnotě. Současně s ní bude zahájena i rekonstrukce části vodovodního řádu v této budově, který je již dlouhodobě v havarijním stavu. I z tohoto důvodu je právě ambulantní část rehabilitačního oddělení (v přízemí) přesunuta po dobu stavebních prací do náhradních prostor v pavilonu E.