Ve svých počátcích, kdy sídlila v budově gymnázia na Malém náměstí, měla 150 svazků. Ke konci loňského roku její fond obsahoval téměř 143 392 kusů knihovních jednotek, to znamená knih, časopisů, map, audiovizuálních médií a dalších. Umožňuje také přístup k internetu a meziknihovní výpůjční službu. Zřizovatelem této příspěvkové organizace je město Písek. 

Do místností v budově gymnázia na Alšově náměstí, kde bylo první sídlo veřejné městské knihovny, vkročili první čtenáři 1. listopadu 1841. Písečtí se tak zapsali do historie knihovnictví na území Čech a Moravy. Potvrzuje to i skutečnost, že například Městská knihovna pražská zahájila činnost až v roce 1891.

Kolik měla Městská knihovna v Písku v prvních měsících čtenářů, se už zřejmě nepodaří zjistit. „Víme ale, že fond knihovny tvořilo tehdy 150 svazků a většinou šlo o dary," uvádí Hana Týcová ze studovny a regionální literatury písecké městské knihovny, která společně s Ludmilou Jedličkovou je spoluautorkou zajímavé publikace.
U zrodu významného kulturního a vzdělávacího zařízení stál profesor píseckého gymnázia Řehoř Zeithammer. „Usiloval o rozšíření vzdělanosti a lepší kulturu českého jazyka mezi Písečany. Jeden z prostředků k dosažení tohoto cíle viděl ve zřízení městské veřejné knihovny.

Z historie dávné i nedávné připomeňme ještě alespoň tři knihovníky: kněze a profesora gymnázia Václava Zikmunda (1816 – 1873), zakladatele veřejné lidové čítárny, správce městského muzea a nadšeného ochotníka Františka Lipše (1874 – 1966) a Milana Vokroje (1925 – 2000), knihovníka později vedoucího hudebního oddělení, které se pod jeho vedením stalo jedním z nejlepších v republice.

Městská knihovna dnes sídlí v krásném domě s empírovou fasádou, ale má za sebou četná stěhování. V roce 1850 se společně s gymnáziem přestěhovala na Velké náměstí do domu čp. 1. O osm let později knihy a knihovníci putovali do nově postavené školy na Alšově náměstí. Ale bylo to pouze na třicet let. Potom získala prostory ve druhém poschodí budovy Městské spořitelny v Karlově ulici. Znovu se stěhovala přes ulici do bývalých vojenských kasáren, ale to zdaleka nebylo konečné umístění. Následoval obecní dům na místě dnešního divadla v Tylově ulici a v roce 1934 jí písecká spořitelna přenechala místnosti ve své nové budově (dnes Komerční banka).

Od roku 1970 sídlí v adaptovaných prostorách domu čp. 85 a později i v sousedním domě na Alšově náměstí. Tyto prostory již zdaleka nestačí. Na podzim roku 2018 by se městská knihovna měla vrátit tam, kde už jednou byla – do bývalé Komenského ZŠ. Budova však projde rozsáhlou rekonstrukcí za 168 milionů korun. Vedle knihovny zde vznikne i vzdělávací centrum.