Lokalita Jezárky na okraji Strakonic se v poslední době rozrůstá. Co tomuto místu však stále ještě chybí, je zeleň.

„Kousek dál je sice les, ale to nestačí. Nějaký park by se tam hodil. Zákoutí s lavičkami by určitě rádi využili i obyvatelé nedalekého domova pro seniory,“ zmínila se Milada Škopková ze Strakonic, která do těchto míst často míří na procházky. Podle názorů jiných strakonických obyvatel by tam spíš než přísně řešený park měla být raději volnější odpočinková zóna, kde by se například mohli proběhnout také psi.

Projekt na založení nového parku někde mezi již částí budoucího severního dopravního půloblouku a Základní školou Jezárky existuje podle informací radnice už od roku 2000. Tehdejší předpokládané náklady se pohybovaly někde mezi dvaceti až pětadvaceti miliony korun.

„Poté jsme se pokoušeli o získání peněz ze soukromé nadace Proměny, ale nebyli jsme úspěšní. Byli jsme sice z šestačtyřiceti přihlášených mezi vybranými pěti, ale nakonec jsme neuspěli,“ potvrdil tajemník strakonického městského úřadu Jan Tůma.

Z jeho dalších slov vyplynulo, že radnice chce nyní tento projekt oprášit. Do projektu ale bude nutné sáhnout. Mnohé se totiž mezitím změnilo – od cen třeba až po některé předpisy. Změny budou nutné i kvůli tomu, aby měl vůbec šanci v podmínkách současných evropských dotačních titulů. O přepracování se postará na základě rozhodnutí radních projektant Jan Špaček z Českých Budějovic, který podal nejnižší nabídku, a to za 708 tisíc korun s termínem dokončení do pěti měsíců.

Podle dalších informací tajemníka by se v souladu s názvem celé lokality měla v parku objevit jezírka a třeba i takové zvláštnosti jako vyvýšené záhony pro vozíčkáře. Žákům i studentům by mohl sloužit jako jakési arboretum, tedy místo, kde najednou viděli nejrůznější druhy rostlin a dřevin. Končit by ovšem neměl již zmiňovanou komunikací, ale bude pokračovat na druhé straně. To umožní již existující podchod.