Přesně v tomto duchu se nesl „hec“, který vznikl v září a svého naplnění došel v závěru prosince na ZŠ J. K. Tyla v Písku.

V září slavila škola 20. výročí, to je v Písku všeobecně známá věc. Když bylo po úspěšných oslavách, sešli se všichni pracovníci společně ve školní jídelně na malém posezení a pohoštění. Ředitel všem poděkoval za dobře odvedenou práci a nad dobrotami paní kuchařek ze školní jídelny se vzpomínalo na ta uplynulá školní léta a plánovalo se do budoucnosti.

Vše začalo takhle nějak…

„Nachystala jste to báječně, děvčata,“ pochleboval zástupce Pavel Koc kuchařkám.

„Děkujeme,“ ozvalo se sborově. „Ale co je nám takové poděkování platné,“ ozvaly se hlasy. „Za chvíli přijdeme domů, tam budeme zase vařit, zítra opět do práce, neoddychneme ani o víkendech a prázdninách jako kantoři,“ znělo unisono.

„Tak já vám někdy uvařím,“ furiantsky vypustil z úst zástupce. „Jo jo, vlk taky sliboval,“ odpověděly kuchařky. „To se také hned musí říci kdy, aby to nebyl slib na věčné časy!“ „OK. Do konce roku?“ „Ano, ale ne školního, kalendářního!“

V tom se k rozhovoru přitočil i ředitel Jaromír Hladký. „Co je to tady za hlahol?“ zajímal se.
„Viď, že mi pomůžeš, pane řediteli,“ hlesl Pavel Koc, „právě jsem strčil hlavu do pohlreichovské oprátky.“
Ředitel nezkazí žádnou legraci, tak účast a pomoc slíbil.

Jak se tak začal prosinec 2010 přehupovat do své druhé poloviny, vzpomněli si všichni na zářijovou sázku.

Začalo horečnaté přemýšlení, ladění jídelníčku, shánění potravin a obhlídka cvičné kuchyňky. „To půjde,“ hlásili pan ředitel a pan zástupce ve svém okolí. Mezitím dostala akce krycí název Kluci v akci, přidal se totiž svým barmanským uměním i správce školních hřišť Jaromír Hladký mladší.

Vše vypuklo 23. prosince v odpoledních hodinách. Paní kuchařky dokončily své povinnosti v kuchyni a jídelně, „kluci“ na poli pedagogickém a vypukla kulinářská show, na kterou se přišla podívat i celá řada vyučujících a žáků školy. Určitě vás zajímá, co bylo na jídelním lístku.

Zástupce začal tradiční šunkovou rolkou s křenovou smetanou a křupavou banketkou, ředitel nasadil Troškův vepřový řízeček „chrocht chrocht“ s česnekem a sýrem doplněným o bavorský bramborový salát (pokud vás zajímá recept, tak budete potřebovat vařené brambory, cibuli, pepř, sůl, olej a hlavně čerstvou okurku, ta dodá salátu svěžest a neotřelou chuť).

Pak přišlo sladké zástupcovské pohlazení gratinovanou hruškou máslovkou vařenou v červeném víně doplněnou zmrzlinou a čokoládovou krustou a nakonec zavoněl Karibik v koktejlech Mai Tai správce, který vše doplnil přednáškou o přípravě dalších koktejlů a zdobení slavnostní tabule ubrouskovými skládankami.

Všichni tři „kluci v akci“ byli nakonec nuceni nastoupit před hodnotitelskou komisi vedenou vedoucí školní jídelny Věrou Dvořákovou. Komise hodnotila jídla jako vzhledná, upravená, s dodržením váhového množství a stanovené receptury, také výživová hodnota i spotřební koš byly dodrženy a tak dostali „kluci“ kuchařské čepice a samolepku s třemi hvězdičkami a doporučením.

„Bylo to zase něco nového a užili jsme si vzájemně legraci, bude na co vzpomínat,“ shodli se ředitel Jaromír Hladký, pak zástupce Pavel Koc i správce Jaromír Hladký mladší.

„Navíc jsme si ověřili, že vařit každý den tolik vynikajících jídel, jako umí právě naše „děvčata“, není žádná legrace.“ „A příště už si budu také dávat víc pozor na pusu,“ dodal s úsměvem zástupce Pavel Koc.

(vedení školy a kolektiv školní kuchyně)