Řezník Josef Janda podniká teprve od roku 2002, ale už získal první místo v anketě Jihočeské hospodářské komory Živnostník roku. Podnikání mu přináší pocit svobody.

„Byl jsem z ocenění opravdu překvapený, chtěl jsem něco říct, ale zvládl jsem jen poděkovat,“ říká Janda, který na Velkém náměstí v Písku provozuje řeznictví a bufet, navíc má prodejnu v Žižkově ulici. Zaměstnává čtrnáct lidí. „Chtěl bych poděkovat nejen jim, ale i manželce. Bez rodinného zázemí to nejde dělat,“ říká řezník Janda.

„Řeznictví jsem otevřel v červnu 2002. Musím říct, že mi paradoxně pomohly povodně. Všichni se chodili kolem obchodu koukat na stoupající vodu a Kamenný most. Lidem se obchod dostal do povědomí. Obchody se pořádně rozjely až v říjnu. To bylo řeznictví ještě na místě, kde je dnes bufet,“ vzpomíná Janda.

Před tím, než začal podnikat, prošel několika zaměstnáními. „Pracoval jsem i jako obchodní ředitel příbramského masokombinátu nebo řezník v píseckém masokombinátu. Řemeslu se věnuji od roku 1985. Ačkoliv jsem podnikatel a majitel firmy, dělám i manuální práci, upravuji maso, ale nejvíc času mi zabere papírování,“ ujišťuje Janda.

Jako majitel vymýšlí strategii firmy a technologii výroby masných výrobků, které pak prodává v řeznictví. „Děláme třináct hotových výrobků, které se prodávají u teplého pultu,“ počítá Janda. Mezi ně patří sekaná, holandské řízky nebo pečený bok.

„Vyrábíme i deset polotovarů, jejich sortiment se ale samozřejmě obměňuje v závislosti na sezoně. Mezi oblíbené patří vinná nebo mexická klobása, játrová zavářka nebo syrové holandské řízky,“ říká Janda.

Na sekanou, játrovou zavářku a holandské řízky má Janda vlastní recepturu. „Máme v sortimentu řadu bezlepkových výrobků, nepoužíváme mouku a chemikálie, které do jídla dávají velké továrny,“ ujišťuje Janda. „Hlavním dodavatelem jsou písecký masokombinát a vodňanská drůbežárna, od níž nakupujeme také mnoho bezlepkových výrobků. Snažíme se nakupovat od českých dodavatelů,“ doplňuje Janda.

Podle něj jsou rozumní lidé ochotni koupit dražší potravinu, u které je ale jistá kvalita. „Za výrobky prodávané v řeznictví ručím. Když chce někdo špekáčky za 39 korun, tak musí jít jinam. Za tuto cenu totiž kvalitní špekáčky nejde vyrobit. Stejně tak nemohu jít pod nákupní cenu, supermarketům to problém nedělá,“ říká Janda.

Budoucnost svého řemesla nevidí pozitivně. „Pokud to takhle půjde dál, za dvacet let tu nebude žádný řezník. Všichni si chtějí dělat maturitu, která jim je ovšem k ničemu. A na učiliště chodí lidé, kteří by se dříve dostali sotva na dvouletku. Podle toho také jejich práce vypadá,“ doplňuje Janda.

Jako podnikateli mu překvapivě nevadí placení daní, ale nemá rád odvody na sociální a zdravotní pojištění.

„Jsou to obrovské částky, které neúměrně zvyšují cenu lidské práce. Navíc je to černá díra, hlavně sociální pojištění. Lidem, kteří jsou skutečně sociálně potřební, dejme peníze, ale existuje mnoho těch, kteří dělat nebudou nikdy a žije se jim z dávek velmi dobře,“ říká řezník Josef Janda, Živnostník roku Písecka.