Jarka Procházková z Mašova pracuje v zemědělství a mléko dostává od známého, přesto ale plánuje, že vyzkouší chuť bílé tekutiny z nového automatu v centru Milevska.

„Vyzkouším ho, pro zemědělce je to určitě dobře. Lidé, kteří ho produkují, jsou v těžké situaci, proto jim fandím,“ říká Procházková. Takových jako ona se v pátek přišlo před budovu městské policie podívat mnoho, ačkoliv dopoledne mléko ještě neteklo. Provozovatelé automatu ho přivezli až odpoledne.

„Chtěli bychom tady prodat samozřejmě co nejvíc mléka, protože tento způsob prodeje je pro nás výhodný, ale byl bych moc vděčný i za 300 až 350 litrů denně. Vyrábíme kolem pět tisíc litrů mléka za den,“ vysvětluje ředitel Zemědělského družstva Milevsko Pavel Kubeš.

„Automat bude sice pokrývat jen malou část naší produkce, ale chtěli jsme se uplatnit na milevském trhu a navíc jsme chtěli lidem z Milevska a okolí poskytnout tuto službu. Mléko tady bude 24 hodin denně. Bylo by možné ho dovézt třeba i v noci, ale podle zkušeností nepředpokládám, že by v noci došlo,“ poznamenává Kubeš.

„Čas ukáže, kdy bude optimální sem mléko přivážet,“ doplňuje Kubeš.

Zprávy na mobil

Zemědělce bude o stavu mléka a dalších důležitých skutečnostech informovat textová zpráva, která jim přijde na mobilní telefon. Takovou možnost první automat na okrese, který je v Písku u autobusového nádraží, nemá. Milevský stroj je celkově propracovanější než písecký.   „Jeho cena je také jiná, stojí kolem milionu,“ tvrdí Miroslav Kuchta z českobudějovické firmy Toko, která automaty na mléko dováží.

„Zemědělci by měli prodat více mléka, takže i návratnost celkem vysoké investice by měla být kratší,“ doplňuje Kuchta. Uvnitř stroje je prostor až na čtyři tanky o objemu 200 litrů. Litr mléka stojí 15 korun stejně jako v Písku, lidé si ale navíc mohou koupit vedle lahve. Jak plastové, tak i skleněné různých objemů. Automat má oproti píseckému i tu výhodu, že okénko, do něhož se vkládá lahev, stroj po každém použití čistí.

„Automat do něj nažene horkou páru, čímž ho opláchne a dezinfikuje. Nečistoty odtečou do jímky zabudované přímo v přístroji. Zemědělec je pak odveze k likvidaci,“ říká Kuchta.

Důležitou informací pro milovníky mléka je hlavně to, že před konzumací by měli mléko převařit, aby se vyhnuli průjmu. „My musíme každému říct, že by ho převařovat měl, jak to pak každý udělá, to už je jeho věc. Já ho nepřevařuji,“ přiznává Kuchta.