Učí se sice druhým rokem kuchařem-číšníkem, ale sedmnáctiletý Jakub Krejčí z Písku vidí svoji profesní kariéru někde jinde. Za barem. Jak říká, je tvor společenský, rád komunikuje s lidmi a baví je.

Jakub, kterému nikdo neřekne jinak než Kuba, poprvé vyhodil barmanské láhve do vzduchu před půl rokem. Základy míchání koktejlů pochytil na kurzu ve škole, kam chodí. Jakub navštěvuje SOŠ a SOU Písek. „Bylo to v prváku, v únoru. Házet jsem začal až v červenci,“ začíná s vyprávěním Jakub.

„Jsem samouk, skoro všechno jsem se naučil díky videím na Youtube. Pouštěl jsem si je dokola, zpomaloval je. Pak jsem trénoval. Když mi láhve spadly na hlavu, řekl jsem si: Tahle to nepůjde, a zkusil jsem to jinak. Nakonec jsem se to naučil,“ popisuje své začátky Jakub, který se zúčastnil třech soutěží, na další se chystá.

Na kontě už má jeden velký úspěch. V soutěži v Mariánských Lázních zabodoval jeho koktejl Sladkých sedmnáct. „Porotě se líbila jeho chuť i název,“ říká Jakub. Složení koktejlu vymyslel při oslavě svých sedmnáctých narozenin, proto i název koktejlu. „Namíchal jsem do něj vodku, jablečný džus, jahodové pyré a kokosový likér,“ prozrazuje jeho složení.

Triků a vlastních fíglů má Jakub více. „Je jich hodně,“ upřesňuje. „Jedním z nich je helikoptéra. Je těžké ho popisovat slovy, musíte ho vidět,“ tvrdí Jakub, který se svoji barmankou show nepravidelně vystupuje. „Třeba na soukromých párty a svatbách,“ říká.

Lidi, lidi a zase lidi

Tento měsíc ho čeká barmanská soutěž v Žatci. Porota na nich hodnotí úroveň házení, komunikaci s lidmi a také chuť koktejlu. Nejvíce bodů získává Jakub za spolupráci s publikem.

„Jsem exhibicionista od přírody. Nemám problém jít k divákům a některé lidi vytáhnout na pódium,“ tvrdí Jakub. Když se ho ptám na záliby, řekne: Lidi, lidi a ještě jednou lidi. Je vidět, že společnost má hodně rád.

Výletní loď

Jakub Krejčí má o budoucnosti jasnou představu. „Dodělat si školu a odjet do Karibiku, kde bych míchal koktejly nejprve na výletní lodi. Po nějaké době bych se vrátil do Čech a barmanské dovednosti učil,“ přeje si.

Jak si ale uvědomuje, bez tréninku to nejde. „Ze začátku jsem trénoval šest hodin a začínal jsem se dvěma láhvemi. Teď už házím i se šesti. Příprava je důležitá a zabírá mi hodně času,“ říká. „Ale za to všechno to stojí. Práce barmana mě baví,“ uzavírá s naprostou jistotou sedmnáctiletý Jakub Krejčí z Písku.