Hospodští a pivovarníci se netají obavou, že lidé přinejmenším načas výčepy opustí.

„Přijde vlna úspor,“ myslí si o dopadu vyšší daně Jiří Papula, zakladatel Pivovarského dvora Lipan v Dražíči na pomezí Českobudějovicka a Písecka, který situaci sleduje i z pozice restauratéra.

„Jsme minipivovar, zákazníka sem musíme dotáhnout padesát, sto kilometrů,“ dodal Papula s tím, že pro jeho podnik je taková změna ceny vždy nepříjemná. „Chceme příští rok rozšiřovat výrobu, bohužel do blbé doby,“ poznamenal Papula a připojil, že při podobných výkyvech na trhu jde u malých podniků vždy o existenci.

Nadšené ale nejsou ani velké firmy. „Zvýšení daně je skokové, až brutální,“ konstatoval Petr Samec, tiskový mluvčí Budějovického Budvaru, n. p.

Daň se mění v závislosti na stupňovitosti piva, za každý stupeň to činí místo 24 korun již 32 korun na hektolitr. Celkem tedy například u „desítky“ vzroste daň z 240 na 320 korun za hektolitr.

„Pokud pivovary promítnou zvýšení spotřební daně do koncové ceny piva, bude to další nepříznivý faktor, který může způsobit opětovné snížení poptávky,“ zmínil Samec a doplnil, že spotřebu už zasáhlo i to, že poklesl počet zahraničních turistů v České republice.

Podle Svazu pivovarů už letos poklesla za 1. pololetí tuzemská spotřeba o 5,41% a celková česká produkce se snížila o 6,81%. Pivovarníci připomínají, že v oboru a v navazující gastronomii se přitom jedná o desítky tisíc pracovních míst a velký význam má i odběr domácího chmele a ječmene pro výrobu.

Po počátečním šoku by se ale zákazníci mohli časem vrátit, doufají restauratéři. „Pít se bude pořád dál. Lidé ošidí něco jiného. V létě se to zase vrátí,“ předpovídá chování zákazníků Papula, ale dodává: „Kdyby politici nerozfofrovali peníze, nemuselo by se zdražovat.“ Hospody už navíc delší dobu bojují s další nepříznivou skutečností, příklonem zákazníků k lahvovému pivu.