Ta se uskuteční v Hotelu Zvíkov ve Zvíkovském Podhradí 14. listopadu.

Letošní ročník je zaměřen na úpravu kapra v asijské kuchyni. Soutěž je připravena nejen pro profesionální kuchaře, ale i pro studenty, kteří se na dráhu kuchaře teprve připravují.

Do loňské soutěže se přihlásilo osmnáct zájemců.

Kolik jich bude letos není zatím jasné, protože uzávěrka soutěže končí v pondělí. „Už teď víme, že mladé adepty kuchařského umění budou zastupovat i členové juniorského národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů ČR,“ potvrdil ředitel soutěže Jindřich Žydek.

V porotě stejně jako vloni zasednou uznávané kuchařské autority. Součástí akce je i vyhlášení čtenářské soutěže časopisu Rybářství o nejlepší recept na přípravu kapra.

O tom, že ale není jednoduché dostat právě kapra mezi oblíbená jídla, vědí v mnoha hotelech a restauracích, kde už není problém najít na jídelníčku ryby. V nabídce však převažují mořské ryby, o které je daleko větší zájem než o sladkovodní.

„Ryby máme v nabídce denně. Zájem je právě o mořské ryby. Kapra snad ani zatím nikdo nepožadoval,“ potvrdila manažerka hotelu Art v Písku Hedvika Přibylová.

Podle Žydka chybí stále popularizace a propagace domácích ryb. I přesto, že je trendem návrat k regionální kuchyni, není možné kvůli nedostatečným distribučním cestám a odpovídajícímu zpracování ryb kapra vrátit do jídelníčku restaurací.

Loňskou soutěž, která byla zaměřena na kapra v evropské kuchyni, vyhrál člen juniorského týmu, kuchař z Mandarin Oriental Hotel Ondřej Koráb. Před rokem nabídl porotě zprudka opečeného kapra s kroketou z italského rizotta s fenyklovou sedlinou a křupavou zeleninou a šalotkovo–slávkovou omáčkou.

Výhru, kterou byla stáž v michelinovském hotelu v Anglii, si hodlá vybrat teprve v letošním roce.