Když před týdnem v úterý odjížděl František Šlapák z písecké Restaurace U Reinerů na finále prestižní soutěže o nejlepšího výčepního v ČR do Plzně, doufal, že si jede pro vítězství. Věřil si, protože profese výčepního je pro něj už téměř třicet let největším koníčkem.

Soutěže se zúčastnil už čtyřikrát, z toho byl dvakrát ve finále. Nervozita při soutěži prý byla a nejenom kvůli úmrtí v rodině. Stejně jako u něj to ovšem platilo pro čtrnáct dalších soutěžících. „Před soutěží, v místnosti, kde jsme čekali, by se vzduch dal krájet, nešlo se ani bavit, bylo tam opravdu dusno,“ začíná vyprávět.

Soutěž samotná se každoročně koná v Plzni za přítomnosti poroty a diváků. Před porotu jde pouze jeden, ostatní čekají. Po svém vystoupení už mohou zůstat v publiku a sledovat jak se daří kolegům-soupeřům. „Pak už se člověku uleví a dokáže se i zasmát. Všechny nás dostala například pohotová poznámka Petra Rychlého, který soutěž moderoval. Do finále se probojovala také jedna žena. Zrovna jí se však povedlo pivo ve sklenici přelít.

Typickým způsobem proto začala sklenici rukama stírat. A moderátor okamžitě zareagoval. Á, paní se nám snaží udělat z malého piva velké. No sál řval smíchy, vzpomíná na soutěž náš jediný jihočeský reprezentant.

Ne každý, kdo čepuje pivo, to umí správně. „Jsou jistá kritéria. Sklenice musí být pod úhlem 45 stupňů a musí se s citem spouštět kohout, aby pěna byla zásadní, krémovitá, dva milimetry nad okraj sklenice a měla výšku 35 milimetrů. V soutěži se hodnotí nejenom načepování piva, ale také komunikace s hostem či všestranné znalosti o pivu,“ říká.

Kvalitu piva v restauracích a hospodách neovlivňuje jen způsob načepování, ale také čistota trubek a způsob umývání sklenic. A to prý u Reinerů umí.
Plzeňské pivo se čepuje při teplotě šest stupňů, v létě i při pěti, v zimě může být o jeden víc. Nemělo by však přesáhnout teplotu nad sedm stupňů Celsia.

Příští rok František Šlapák oslaví padesátiny a rád by vytvořil nejvýznamnější uspěch v historii restaurace. „Chci vyhrát, je to můj životní sen, říká muž, který se nejlépe odreaguje opět v práci. Tentokrát ale v zeleni lesa nebo u včel a při péči o své stádečko daňků.