Na prestižní soutěži o nejlepšího výčepního obsadil v Plzni druhé místo. Prvenství mu tentokrát uniklo doslova o vlásek, protože za vítězem zaostal jen velmi těsným bodovým rozdílem.

Ve finále ho však provázela velká smůla. Těsně před zahájením soutěže mu přišla zpráva o úmrtí blízké osoby.

„To můj výkon rozhodně ovlivnilo,“ řekl. Devětačtyřicetiletý výčepní je podle majitele restaurace Jiřího Marka spolehlivý a pracovitý.

„Pro něj je práce koníčkem. Je zodpovědný, v restauraci pracuje už od roku 1991 a pro práci žije,“ pochvaloval si.

Soutěž samotná není jen o umění natočit a naservírovat kvalitně pivo, ale provází ji také řada testů. Nejprve probíhá internetová kvalifikace, pak tři regionální kola, ze kterých vzejde po pěti účastnících. Následuje utajený nákup v provozovně a pak národní finále.

„Už samotné testy jsou velmi těžké, a letos byly obzvlášť. Jsou zaměřeny třeba na historii plzeňského piva, na výrobu. A pak, člověk neví, na co se ho porota bude ptát při finále,“ dodal Šlapák.

Do národního kola se letos přihlásilo 352 českých výčepních. Finále v plzeňském pivovaru absolvovalo v úterý patnáct nejlepších. Českou republiku bude v mezinárodním finále reprezentovat vítěz národního kola Vít Voznica z Ostravy, třetí místo získal Petr Maruštík z Brna.

Výčepní od Reinerů se zúčastnil už předchozích ročníků. Do finále se dostal i předloni, tehdy skončil pátý. Vloni skončil v rozstřelu na 6. místě regionálního kola.