Jeden z nejlepších profesionálních kuchařů v ČR Martin Slezák začne už na konci února školit dvacítku kolegů z regionu, kteří se zúčastní prvního postgraduálního studia.

„Nejde o biflování teorie, ale o praktickou výuku. Účastníci budou školeni v profesionálně vybavené kuchyni,“ sdělil koordinátor projektu Martin Slavík z kanceláře destinačního managementu, která spolu se skupinou hoteliérů Písecka a Asociací kuchařů a cukrářů ČR, pobočka jižní Čechy a Šumava akci připravuje.

Výuka bude probíhat od února do dubna v profesionálních kuchyních v Kulturním domě v Písku a hotelu Zvíkov ve Zvíkovském Podhradí. Kuchaři se seznámí s nejnovějšími směry ve studené kuchyni, s přípravou domácích a cizokrajných ryb, s trendem zvaným finger food či přípravou moderních dezertů a dortů.

„Chceme zdůraznit, že regionální kuchyně je základem. V odborným kruzích se už dávno mluví o tom, že právě krajové speciality jsou velkým lákadlem nejen pro turisty,“ uvedl předseda Asociace kuchařů a cukrářů ČR Jindřich Žydek.

Seminářů se může zúčastnit každý kuchař. Tím, že je zčásti dotován grantem města, je cena pro písecké výhodnější než pro cizí.
Vložné za celý cyklus pěti přednášek činí pro místní 3500, pro členy asociace 3800 a pro ostatní 4300 korun. Je dokonce možné vybrat si a zaplatit pouze jeden z kurzů.

Po jejich ukončení získají frekventanti písemné materiály s řadou kalkulací jídel, audiovizuální materiály a také certifikát. Poslat na školení svého kuchaře hodlá i vedoucí penzionu U Zlatého býka v Písku Jana Zmrzlá. „Je to dobrý nápad, protože kuchaři by měli být kreativní. Jen tak mohou získat a udržet zákazníky. Jednoho našeho kuchaře tam určitě pošleme,“ řekla Zmrzlá.

Pilotní projekt destinačního managementu Písecká čítanka dostává tímto svou konkrétní podobu. Ideou celého projektu je to, že Písek není jen ideální lokalitou, kde mohou turisté trávit dovolenou, ale také místem, kde se lze vzdělávat.