Úředníci z odboru životního prostředí mohou provozovnu navštívit kdykoliv, a to i bez předchozího ohlášení.

„To by měly firmy vědět. Podnikatel, který provozuje restauraci, se potřebuje zbavovat skla, plastů a papíru. O veškerých úkonech musí mít doklad například ze sběrného dvora nebo od nás,“ upozornil Miloslav Šatra, vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu v Písku.

„Není to správné, vybavení je drahé a už takhle nejsou podmínky pro začínající podnikatele dobré,“ řekla Jana Hulešová z Písku.

Jaké povinnosti mají podniky Restaurace a jiné provozovny musí mít dle zákona instalovány lapače tuků a na požádání úřadu musí předložit doklady o tom, jak se zbavují papíru, skla či plastů. Jinak mohou dostat pokutu ve výši až 300 000 Kč.

Mnozí podnikatelé ale povinnost obcházejí. Nevědomky tak porušují zákon a myslí si, že používáním kontejnerů uleví životnímu prostředí.

„Tvrdí, že házejí papír do kontejneru. Ale na takovou likvidaci nemají doklad, proto jim hrozí pokuta ve výši až tři sta tisíc korun za to, že nemají zajištěno využití odpadu. Pokud podepíší, že se zbavují odpadu tímto způsobem, podepíší si i ortel nad sebou,“ řekl Miloslav Šatra. „Podnikatelé mohou nádoby na tříděný odpad používat, ale musí uzavřít smlouvu a službu zaplatit,“ doplnil vedoucí odboru Šatra.