Málokdo v zahradní restauraci belvederu protivínského pivovaru se v sobotu vyhnul ochutnávce piva. Ale i abstinenti a řidiči měli k pivu blízko. Mohli si jeho výrobu prohlédnout přímo v provozech v sousedství belvederu.
Městský pivovar Platan připravil o svatoanenské pouti už tradiční víkendový program Pod platany.
„Nevím, jak dlouho bych to vydržel. Je to dřina,“ komentoval jednu ze soutěží – držení tupláků s pivem na čas, která v sobotu zpestřila odpolední program, jeden z přihlížejících diváků. „Možná bych šel soutěžit na počet vypitých půllitrů,“ dodal se smíchem muž, který jistě už nějakou sklenici ochutnal.
Pořadatelé ve spolupráci s Píseckým deníkem připravili program nejen pro dospělé, ale i pro děti. Mohli si vybrat z různých disciplín, například pití z plechovky s brčkem, pivní štafetu, děti slepovaly z údržků novin papírového hada.
Protivínský pivovar, který zde pivo vaří už 410 let, jako jeden z mála v Čechách vyrábí ve vlastní sladovně jednu z nejdůležitějších surovin pro výrobu piva, a sice slad.
I to se mohli v sobotu dozvědět návštěvníci zahradní slavnosti. Kromě dalšího pro ně byla rovněž připravena sběratelská výstava s pivními kuriozitami.