„Ročně nakupujeme v jižních Čechách zhruba 3000 tun vybraných odrůd jarních sladovnických ječmenů. Z tohoto množství se vyrobí 2400 tun sladu,“ říká dlouholetý sládek protivínského pivovaru Karel Kulich.

Výroba sladu je složitá a časově náročná. Ječmen se dva až tři dny máčí a po vymáčení na humna pět až sedm dnů klíčí. Přitom se musí provzdušňovat a obracet, pivovarští této činnosti říkají „orání hromad“.

Z odsušeného sladu se odstraňují narostlé klíčky, které se používají jako krmivo. Hotový slad potom leží na půdách čtyři až šest týdnů.

Účelem odležení je částečné přijetí hydroskopické vlhkosti z prostředí a zvláčnění křehkého obalu zrna – pluchy. „Ta tvoří filtrační materiál při vaření piva, konkrétně na varně při scezování mladinky,“ dodal sládek Karel Kulich.