„Jedenatřicet rybářů nachytalo během dne celkem sedmačtyřicet kaprů a cejnů. Vítězem se stal Petr Grill s úlovkem osmnácti kousků,“ informoval jeden z hlavních pořadatelů Milan Klimenda.

Celodenní úsilí lovu pod soutokem Otavy a Vltavy v místě Pod Zbonínem pak vyvrcholilo a bylo odměněno večer v restauraci Na koupališti. Po předání cen vítězům přišla na řadu ochutnávka rybích specialit. Hostům tu podávali karbanátky, škvarky a maďarskou rybí polévku. Program ještě doplnila přednáška Jiřího Ouředníčka o chytání na feedr a na plavanou.

„Mám tu svá místa, třeba pod Smrtovými, ale zajíždíme i jinam, po celé republice. Byli jsme třeba celá parta na Hněvkovické přehradě. Tam jsme si krásně zachytali. Ve dvou jsme během dvou hodin měli plný sak. Rád chytám candáty a okouny,“ říká letošní vítěz Cejnování Petr Grill.

Jeho největší okoun měl šestačtyřicet centimetrů, candát šestasedmdesát. U vody je téměř denně. Pozoruje ryby, ví, jak se chovají. Vyslovuje své přesvědčení: „Člověk musí znát vodu. To je podle mého názoru základ správného rybaření.“ On sám chytá ryby už pětadvacet let.

Vedle domácích vod má Petr Grill letos také možnost poznat řeky na Moravě. Kamarádi jej pozvali na Bečvu a Dyji. “Vím, že tam je prudká voda a velké ryby. Tak uvidím, jak se mi v jiném prostředí povede,“ zamýšlí se.

Za nejchutnější ryby našich vod považuje candáta, okouna a lína.