Na křtu pochopitelně nemohlo chybět pivo. Ve čtvrtek odpoledne autor Jiří Pešta a jeho hosté představili v Galerii M novou knihu Hospůdky, výčepy a hostince starého Milevska, kterou vydalo Milevské muzeum.
„Bez jednoho měsíce jsou to čtyři roky, kdy jsme v těchto prostorách křtili knihu Jiřího Pešty, která se týkala milevského pivovarnictví. Knížka byla velice úspěšná, na skladě máme posledních deset výtisků. Už tenkrát jsme si s Jirkou říkali, že chceme zmapovat historii Milevska co možná nejdál do historie a nejpečlivěji,“ řekl na úvod ředitel Milevského muzea Vladimír Šindelář.
„Nová knížka se týká Milevska a požívání piva, ale ne z hlediska výrobního, ale hospod, hotelů, šenků, pivnic a restaurací,“ dodal. Autor Jiří Pešta, milevský rodák, který pracuje jako archivář ve Státním okresním archivu Písek, na křtu nechyběl.
„Už několik lidí v Milevsku se mě zeptalo, proč jsem si vybral milevské hospody a nezpracoval nějaké kulturnější téma. Pravda je ovšem taková, že hospody a kultura měly v minulosti hodně společného,“ zdůraznil Jiří Pešta.
Jako důkaz citoval měsíčník Hostimil z roku 1935, což byl časopis hostinských podniků. „Kde vznikly a přebývaly všechny ty naše čtenářské spolky, kde konaly se porady našich nejlepších osobností kulturních, politických a sociálních, kde jsme se bavili, kde jsme pořádali první zábavy, koncerty či divadla? V hospodě, v hospodě a ještě jednou v hospodě.“
ME ve fotbale 2024:
Vše o české reprezentaci, zápasy, výsledky i zprávy ze světa fanouškůOBRAZEM: Knihu o hospodách pokřtili pivem
Milevsko - Jiří Pešta napsal publikaci s názvemHospůdky, výčepy a hostince starého Milevska.
Kliknutím zvětšíte
Čtvrteční křest knihy Jiřího Pešty Hospůdky, výčepy a hostince starého Milevska.
|
Foto: Deník/Klára Černá