Online reportáž

Desítky lidí na jihu Čech už jsou v domácí karanténě. Školy pak zvažují, jakým způsobem budou na situaci reagovat, třeba při akcích, kdy míří do ciziny. Na lyžařský výcvik do Rakouska se například chystá jedna z českobudějovických středních škol. Podle jejího vedení se ale nejedná o oblast, kde by bylo zaznamenáno onemocnění koronavirem.

Testy na koronavirus dělají už i v Budějovicích  

Nové případy koronaviru v republice mohou nově potvrzovat i odborníci z Českých Budějovic. Kromě Národní referenční laboratoře Státního zdravotního ústavu v Praze testují od tohoto týdne vzorky také také Zdravotní ústav v Ostravě a Nemocnice České Budějovice. K nim se v úterý přidaly Fakultní nemocnice v Motole a v Hradci Králové. Uvedl to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Budějovice omezily návštěvy v domovech seniorů  

Město České Budějovice chce připravit videohovory klientů s rodinami.

Od úterý jsou omezeny a také kontrolovány návštěvy v domovech pro seniory, které zřizuje město České Budějovice. „Nechceme vyvolávat žádnou paniku, ale musíme být ve střehu. Senioři patří k ohrožené skupině obyvatel. Proto chceme regulovat například pohyb studentů na praxích v těchto zařízeních, ale i samotné návštěvy,“ uvedl náměstek primátora Viktor Vojtko s tím, že třeba praxe studentů budou ukončeny.

Návštěvy ve zmíněných zařízeních Budějovičtí nezakážou, ale budou je řídit a individuálně posuzovat. „Je nepřípustné, aby lidé šli rovnou ze zahraničního zájezdu navštívit svého příbuzného. Všichni by měli být ohleduplní, což neplatí jen v této době potenciálního zdravotního rizika. Zároveň si samozřejmě dobře uvědomujeme, jak důležitý je pro seniory sociální kontakt, proto chceme umožnit klientům zařízení videohovory,“ říká k aktuální situaci řekl Viktor Vojtko a dodal, že s videohovory by seniorům pomáhali zaměstnanci domovů.

V případě, že by se i na jihu Čech vyskytl koronavirus, je město připraveno pravidla návštěv domovů seniorů dále zpřísnit a případně je vůbec zakázat.

Šíření viru odnáší i českokrumlovští dopravci 

Se znatelným poklesem počtu přepravených cestujících, a tedy i tržeb, se už řadu týdnů potýká také společnost CK Shuttle, která turisty vozí hlavně v mikrobusech z Českého Krumlova a Prahy do Vídně, Salzburgu nebo třeba Budapešti. "Jde zejména o cestující z nejvíce postižených asijských zemí, nejprve z kontinentální Číny a následně i z Jižní Koreje, přičemž pokles je způsoben jejich osobní snahou zabránit potenciálnímu šíření nemoci a následně nevyhnutelným rušením leteckých spojů z postižených zemí," doplnil jednatel fimy Radek Procházka.

Jihostroj Velešín informuje své zaměstnance například formou letáčků.
Podniky na Krumlovsku omezují výjezdy do zahraničí

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník