DEVĚT DNÍ NA PRVNÍ

Testy v SRN:
- Freyung, Zuppingerstr. 27; Pasov, Haitzinger Str. 58. Testují v pracovní dny od 8 do 16 hodin. Registrace na www.ims-rettungsdienst.de.
- Hraniční přechod Strážný – Philippsreut od 26. října. Testují v pracovní dny 10 až 18 hodin bez objednání.
- S sebou průkaz totožnosti, průkaz pojišťovny a respirátor.

Všichni zahraniční pracovníci mají podle informací Zuzany Vintrové, předsedkyně Asociace pendlerů ČR, sedm dní na pořízení prvního testu. „S víkendem je to vlastně devět. Od pondělí 2. listopadu musejí mít všichni pendleři test s negativním výsledkem u sebe pro případnou kontrolu,“ vysvětlila Zuzana Vintrová.

Pendleři z Prachaticka, kteří překračující hranici ve Strážném, dostanou od pondělka možnost otestovat se přímo na hraničním přechodu Strážný – Philippsreut. Z informací bavorského deníku Passauer Neue Presse jde o druhé testovací centrum v okrese Freyung – Grafenau. Provoz zahájí v pondělí 26. října. Testovat se tam bude v pracovní dny vždy v době od 10 do 18 hodin. 

REGISTRACE NA WEBU

Testovací centra, která zajišťuje IMS Rettungsdienst, jsou ve Freyungu či Pasově a dalších třech místech Bavorska. Tam je ale nutná předchozí webová registrace. Zaregistrování je velmi jednoduché, stačí vybrat den, čas a vyplnit údaje o testované osobě i s emailem či telefonním kontaktem. Potvrzovací mail dorazí za několik vteřin. I pak je možné termín zrušit, nebo posunout. „Výsledky dotyčný dostane většinou do osmačtyřiceti hodin,“ popsala zkušenosti pendlerů Zuzana Vintrová.

Jan Tuček, primář psychiatrie českobudějovické nemocnice.
Jan Tuček: Kdo není jednostranný, zvládá Covid-19 lépe

TEST GRÁTIS

Testování v Bavorsku je pro všechny, nejen pendlery zdarma, je nutné mít sebou průkaz totožnosti a kartičku pojišťovny. Provádí se výtěrem slin z úst.