Peticí za odstranění květináčů, které uzavírají vjezd do proluky na čimelickém náměstí mezi tabákem a Jednotou, se zabývali zastupitelé na posledním jednání.

Petici podepsali lidé, kteří podnikají právě na náměstí. Jsou přesvědčení, že jim zahrazením vjezdu z náměstí na plochu, kde se dá parkovat, ubývají zákazníci. Řidiči, kteří to v Čimelicích znají, v proluce přesto parkují. Vjíždějí však do ní zezadu z ulice, kde je zástavba rodinných domů.  V místech, kde byly loni umístěné květináče, byl kdysi živý plot, který řidiči časem zničili. Parkování na nezpevněné ploše v proluce se pak stalo samozřejmostí. Protože na náměstí mají dlouhodobě problémy s auty zaparkovanými třeba i na týden, chtějí tu podle starosty Vladimíra Pánka řešit parkování oficiálním označením s časovým omezením.

Alšovo náměstí v Písku. Ilustrační foto
Na Velkém náměstí se bude nově platit i o víkendech

Čimeličtí zastupitelé vyšli podnikatelům, kteří sepsali petici, vstříc a schválili dočasné přesunutí květináčů k čistírně odpadních vod za obchodním domem, a to do té doby, než bude parkoviště časově označené.

Hlavním důvodem je fakt, že na náměstí nechávají často auta lidé, kteří odtud pokračují dál autobusema zabírají tu pravidelně na den až týden místo.

Parkoviště by mělo mít i vyznačená místa pro stání aut. V současné době tam někteří řidiči parkují také uprostřed plochy a blokují tím ostatní zaparkovaná auta. Vzniká tam nebezpečná situace nejen pro řidiče, ale i pro pěší, kteří chodí do obchodů na náměstí nakupovat.

Ilustrační foto
Podnikatelé zaplatí za odpad více