Ti mohli obdivovat velikonoční přáníčka, obálky pro slavnostní příležitosti i obrázky. Vyrábí je z pergamenového papíru.

„Je to technika, která má kořeny už ve 12. století," poznamenává Marie Roučková, zatímco okolo jejího stolku v muzeu se zastavila další skupina zájemců. „Mniši jí zdobili pergamenové knížky a pak vyráběli přáníčka," vysvětluje.

DAROVACÍ OBÁLKY.

Ona sama se výrobě papírové krajky věnuje tři roky. Je samouk. „Na pergamen se nakreslí nějaký motiv. Z rubu se vytlačuje – čím více se vytlačuje, tím více je obrázek bělejší, a poté se jehlou vypichuje to, co člověk chce odstranit," popisuje techniku, která vyžaduje šikovné ruce i dostatek času. Výroba přáníčka trvá Marii Roučkové zhruba tři hodiny.

S technikou se poprvé seznámila díky pořadu v televizi. „Zaujalo mě to a říkala jsem si, že na Velikonoce udělám krásná přáníčka, ale až tak to nešlo. Jednak nebyl pergamen, v obchodech ho nemají, musela jsem si ho objednat přes internet, ale stejně nějakou dobu trvalo, než jsem se výrobu naučila," podotýká.

Podle Marie Roučkové jdou nejvíce na odbyt darovací obálky, do kterých se dávají peníze či dárkové poukazy ke svatbě, k narození dítěte či k narozeninám a svátkům. Dále přáníčka či taštičky. Marie Roučková také vyrábí obrázky, záložky do knížek a bloky, které mají ozdobenou vrchní stranu.

A co je pro ni inspirací? „Co kde uvidím," říká s úsměvem. „Neumím kreslit, takže to, co mě zaujme a líbí se mi, obkreslím," uzavírá Marie Roučková ze Sepekova.