V plánu je kompletace zábradlí a příští týden by se měly začít osazovat sítě, které se musely kvůli rekonstrukci sundat," upřesnila k průběhu oprav místostarostka města Petra Trambová. Závěrečné práce, jako je pokládka mostovky a instalace osvětlení by měly přijít na řadu zhruba za tři týdny.

Rekonstrukce frekventované cesty přes řeku přinese i jednu novinku, kterou je pojízdná rampa pod lávkou. "Z této rampy bude možné provádět údržbu nebo prohlídku sítí, které nově povedou pod mostovkou a budou tak schované. Dříve byly sítě navěšené z boku lávky, což bylo rušivé. Jediné, co povede vedle mostu je kanalizace, která se už pod něj nevešla," vysvětlila místostarostka.

Ilustrační foto.
Dopravních nehod s účastí dětí na Písecku přibývá, policisté varují

Souběžně s opravou lávky probíhá také rekonstrukce přilehlého betonového mostku přes Mehelnický potok v Ostrovní ulici. Během prací se ale objevily nečekané komplikace. "Když se jednotlivé vrstvy mostu rozkryly, zjistilo se, že nosná betonová deska je prasklá. Do mostu navíc zatékalo a výztuž byla zkorodovaná. Vše se tak muselo dát do pořádku a přebetonovat," doplnila Petra Trambová.

Rekonstrukce lávky přes Otavu měla být původně hotová v první červnové dekádě. Práce se ale kvůli komplikacím na opravě mostu přes Mehelnický potok mírně pozdržely. "Po všech nutných kontrolních prohlídkách a papírování to vypadá, že první chodec by po nově zrekonstruované lávce mohl projít v pondělí 21. června, tedy asi o dva týdny později, než bylo původně plánováno," uzavřela místostarostka.

Téměř stoletá lávka přes Otavu byla v havarijním stavu. Naposledy se opravovala v roce 1992. Práce na její rekonstrukci vyjdou radnici na 40 milionů korun.