Tu nejcennější zlatou olympijskou medaili z italského Turína za vítězství v běhu na třicet kilometrů volný způsob budou mít příležitost vidět obyvatelé a návštěvníci Písku. Lyžařka tuto trofej zapůjčila vůbec poprvé, a to do svého rodného města.

Prácheňské muzeum tak mohlo připravit malý vánoční dárek pro návštěvníky. V rámci výstavy Zimní sporty na Písecku, která se koná po celý prosinec v chodbě knihovny muzea a která mapuje počátky a významné momenty lyžování, sáňkování či hokeje v regionu, bude možné vidět od Štědrého dne až do Silvestra právě originál zlaté olympijské medaile ze zimních olympijských her v Turíně. „Zlatá medaile, kterou lyžařka vzápětí po doběhu oslavila ještě v prostoru cíle se svou dcerou Lucií a postarala se tak o jeden z nejemotivnějších momentů celých her, je doplněna i o lyže, které závodnice při běhu použila," uvedla k výstavě Klára Koubová z Prácheňského muzea v Písku.

Na výstavě bude dále možno zhlédnout i kopie medailí jejích ostatních olympijských úspěchů z Nagana, Salt Lake City a právě Turína z roku 2006. „Výstava samotná pak představí i řadu povětšinou dnes neznámých předchůdkyň Kateřiny Neumannové a průkopnic lyžování. Výstava je otevřena stejně jako celé Prácheňské muzeum do konce roku," dodala Klára Koubová.