Tvoří ji na 500 objektů zapůjčených z muzeích a privátních sbírek, které vysvětluje fundovaný katalog. Expozice popisuje zvláštní pohřební zvyky i otřesné individuální příběhy, uvádí list. Je tu smuteční "věnec mrtvých" z poloviny 19. století, vytvořený zřejmě některým z klášterů z bílých růžencových perel z bavorských skláren. Bílá byla většinou pro neprovdané ženy, exponát na výstavě nejspíš pro řádovou sestru. Sklář Axel T Schmidt zase realizoval zvláštní "tanec mrtvých", svíce jako kulomety z vosku. Výstava zaznamenává ničení, nenávist, násilí a všudypřítomnost smrti ve válkách a pohlíží i do Čech.

Bude otevřena pro očkované nebo uzdravené do 20. června 2022, od čtvrtků do pondělků 10-16 hodin, o prázdninách denně. Informace www.waldmuseum.zwiesel.de.

Na snímku jsou svíčky Axela T Schmidta. 

Svíčky-kulomety na výstavě…Svíčky-kulomety na výstavě…Zdroj: Deník/PNP

Generační výměna zgruntu

Na lineckém magistrátu zvýšila pandémie počet zaměstnanců o 65 "plnočasových" ekvivalentů. 36 nových lidí už pracuje, ostatní přijdou příští rok. Letos 1779 úředníků dostane 206,5 milionu eur, pro příští rok je pro 1845 lidí rozpočtováno 214,5 milionu. Se servisem pro děti a mládež se počet pracovníků zvýší ze 3125 na 3249. Na radnici probíhá generační výměna, do penze bude chodit do roku 2027 kolem 200 pracovníků ročně.

Vrabci hledají vrabčice

Pěvecký sbor "vrabců dómu" v Řeznu překvapil v létě oznámením, že chce po své více než tisícileté historii zřídit také dívčí sbor, píše Donaukurier. Od školního roku 2022/23 budou známé hudební gymnázium moci navštěvovat i děvčata. Hlásit se mohou do května do všech ročníků a zájem je velký. Informace online navštívili četní zájemci už před dvěma týdny a po vánočních prázdninách přijdou další. Školu si už některé adeptky s rodiči prohlédly. Zkušební sál bude pro nový sbor přestavěn, internát pro dívčí osazenstvo ale zatím ne.

"Založení ,Vrabců´ je uváděno rokem 975, kdy řezenský biskup Wolfgang zřídil školu při dómu," píše DK. „K nejdůležitějším úkolům žáků patřil liturgický doprovod bohoslužeb v dómu."

Temelín. Ilustrační foto.
Od sousedů: Rakušany vylekal "neomezený provoz" Temelína

Nacisty zabavené housle "podražily"

Ve sporu o cenné housle původního židovského majitele zvýšila poradní komise pro vracení nacisty uloupených předmětů po úspěšné rekonstrukci nástroje svůj odhad pro nahrazení škody dědicům ze 100 000 na 285 000 eur, píše DK. O úpravu odhadu požádala Nadace Hagemannových a dědicové.

"Obchodník s hudebninami Felix Hildesheimer získal v roce 1938 ve Speyru od společnosti Hamma & Co cenné Guarneriho housle z roku 1706, o jejichž pohybu předtím nebylo nic známo," píše list. "Jako Žid musel krátce nato svůj dům a obchod prodat a rok nato spáchal sebevraždu. ,Není zjistitelné, jak mohl přijít o housle, které dosud nepřipadly do restitucí,´ uvádí komise. Podle grémia odborníků se ale jedná o jejich odnětí v souvislosti s nacistickým pronásledováním."

Protože je Hagemannovi získali v dobré víře a nadace spolupracovala při objasnění jejich původu, komise v roce 2016 nedoporučila jejich restituci a dědicové souhlasili s finančním odškodněním. Nadace se tomu bránila a zpochybňuje, že Hildesheimer housle ztratil způsobem, který by ospravedlňoval povinnost je restituovat. Poradní komise nyní konstatovala, že nové vedení nadace Rainer Kotzian a Franzpeter Messmer se "mimořádným způsobem zasadilo o férové a spravedlivé řešení této věci, udělání z nástroje z roku 1706 opravdový nástroj dorozumění". Doporučila housle ponechat nadaci a vyplatit náhradu dědicům. Uvítala by při tom společnou akci zúčastněných, například pamětní koncert upomínající na Felixe Hildesheimera.

Housle zůstanou nadaci, dědice odškodní.Housle zůstanou nadaci, dědice odškodní.Zdroj: Deník/DK

Nebezpečný deodorant

18letá žena ve čtvrtek v noci vystříkala v koupelně bytu v hornofalském Sulzbach-Rosenbergu (okr. Amberg) "značné množství deodorantu, zjevně aby se dostala do opojení," napsal DK ze sdělení policie. Když si pak zapálila cigaretu, došlo k masivní explozi, která rozbila více oken a vytrhla dveře z osazení. Žena utrpěla těžké popáleniny a vrtulník ji přepravil na specializovanou kliniku. V bytě přítomné malé dítě zůstalo nezraněno. Věcné škoda je asi 40 000 eur.

Plchů zahradních ubývá

Tři roky pátrali ochránci přírody po plchovi zahradním, jednom z nejvzácnějších savců v Bavorsku, píše DK. V mnoha místech někdejšího rozšíření už nebyl nalezen a hrozí, že by v několika letech mohl z Bavorska zcela zmizet, říká šéf spolku Richard Mergner.

Chlupaté vánoční zpestření.
Zpestření u sousedů: jesličky XXL, výprava s oslíčky a cesta za Tichou nocí

Druh nazývaný pro nápadné zbarvení kolem očí také "plchem s maskou Zorra" je dnes už jen ve Franckém lese a ve vyšších polohách Smrčin. Malé zbytky jsou zjišťovány také v Bavorském lese. Projekt shromáždil 244 hlášení o pozorování plcha v Bavorsku, z toho 162 potvrzených. Informace o jejich možných onemocněních poskytly zkoušky trusu a moči v jejich hnízdech. Vědci zjišťují, co jim nejvíc škodí a co potřebují, aby déle žili i v Bavorsku. 

Odškodní trhovce?

Země Bavorsko chce odškodnit trhovce a dodavatele poškozené zrušením vánočních trhů, píše DK. Částka až 1500 eur měsíčně by mohla být proplácena za období od 1. listopadu do 31. března jako dodatečná k pomoci od státu.

Velkopekárna sladkostí

71 procent všeho průmyslově vyrobeného perníku v Německu bylo loni upečeno v Bavorsku, píše DK. Bylo jej 61 535 tun, o tři a půl procenta víc než rok předtím. Do statistiky úřad zahrnul jen výrobce s minimálně 20 zaměstnanci. V roce 2010 mělo Bavorsko na produktu vyrobeném v SRN podíl 37,3 %, rok nato 31,8 %. Od té doby číslo roste.

DNA prozradila vrhače balvanu

Večer 20. listopadu někdo shodil z mostu nad dálnicí 96 v Allgäu u Memmingerbergu (okr. Unterallgäu) z výšky asi osmi metrů půldruhakilogramový kámen na škodovku projíždějící rychlostí přes 100 km/h. Její řidič stačil reagovat i díky rychlému varování dcery - balvan nerozbil okno vozu, ale kapotu. Osádka nebyla zraněna, píše DK.

Okresní soud v Memmingenu odsoudil ve čtvrtek 42letého pachatele tohoto útoku za pokus vraždy a nebezpečný zásah do dopravního provozu k odnětí svobody na šest a půl roku. Rozsudek není pravomocný. Obžalovaný Turek čin vehementně popíral, stejně jako dva další balvany shozené z mostů v regionu. Prý by něco tak nesmyslného a zavrženíhodného nikdy neudělal.

Při jedném z útoků našli vyšetřovatelé na kamenu jeho DNA. K původu stopy uváděl různá vysvětlení - jednou tvrdil, že kámenem vyplňoval díru před jedním domem, pak že jej odstranil jako překážku na cestě starší ženy, naposled uváděl, že ve tmě o něj klopýtl a pak kámen odhodil stranou. Soud tato "vysvětlení" nepřijal. Podle něj chtěl jeho shozením z mostu "vypustit" rozčilení - byla mu doručena výpověď z bytu, neměl dost peněz, nevěděl si rady. Loni v listopadu vybral na odcizenou kreditní kartu sousedky 1400 eur k umoření dluhu z hraní na automatech…

"Pizzaři" z Viechtachu.
Od sousedů: Slovem roku je "stínový kancléř"

Podobné případy se v Německu opakují, rozvádí DK. V únoru byli tři mladíci ve Flensburgu odsouzeni za kámen shozený na malý bus se seniory až k pěti letům odnětí svobody - dva dlažební kostky házeli, třetí řídil auto, kterým po činu utíkali. O Velikonocích v Dolním Sasku shodil muž na A29 šestikilový špalek na auto, v němž jela rodina. Dřevo prorazilo čelní sklo a usmrtilo 33letou matku. Její dvě děti a manžel cestovali s ní… Okresní soud v Oldenburgu uložil pachateli doživotí.

Vyhozena za nechutnost

Mnichovská lékařská univerzita postavila mimo službu zaměstnankyni po "zlobném" videu natočeném v jejím patologickém institutu a umístěném na instagramu. Kritizuje v něm, že neočkovaní lékařští zaměstnanci si nyní mají platit PCR-test sami a argumentuje, že jen tři ze 22 mrtvých, které kamera zabírala, zemřeli na koronu.

Tvrdí, že stav nouze v Německu není způsoben koronou, ale nedostatkem personálu. Na videu dále uvádí, že proticovidová vakcína ředí krev, a ptá se: "Chceme nemocným pomáhat? Nebo jednoduše chceme všechny donutit, aby se nechali očkovat?"

Univerzita na instagramu naopak uvedla, že jak testy PCR, tak rychlotesty jsou pro všechny, i neočkované, zaměstnance její kliniky zdarma. Zmiňované ředění krve jako vedlejší účinek covidové vakcíny je dlouho známo, ale nastává velmi vzácně. Rozhodnutí o postavení mimo službu dotyčná okomentovala: "Nemám tušení, co co přesně znamená. Doufám ale, že placenou dovolenou…"

Stop "zimní gastronomii"

Jak náš web uvedl, Peter Kittel, pořadatel "vánočního trhu", nově "zimní gastronomie", ve dvoře zámku Thurnů a Taxisů v Řezně, hodlal po přejmenování akce v jejím konání pokračovat. To mu nyní zakázalo město, podle kterého je požadované gastronomické povolení vázáno na provoz vánočního trhu, a když ten se nesmí konat, nemůže být povolena ani žádná gastronomie, napsal DK. Kittelovi zbývá poslední naděje, správní soud v Mnichově.

Další tyran zvířat

Po zabavení zanedbávaných koní v okrese Pasov, o němž náš web informoval, popisuje DK případ 171 krav, které majitel statku v okrese Ansbach nechal uhynout hlady. Má za to 16. března stanout před soudem.

Muž choval od roku 2014 dobytek na výkrm. Do letošního května dostatečně neposkytl 217 kusům vodu a krmení. 171 krav v důsledku toho uhynulo a jejich ostatky zůstaly ve stáji. Zvířata, která přežila, byla opožděná ve vývoji a zdivočela. Sedm jich muselo být utraceno, uvedl DK.

Neočkovaní policisté

Asi pětina bavorských policistů není očkována proti covidu, píše DK ze sdělení ministerstva vnitra k datu 19. listopadu. Kde 19 % působí, zda ve službě venku nebo spíše v kancelářích, ministerstvo neví. Ministr Joachim Herrmann prohlásil, že by bylo "sotva obhajitelné", kdyby neočkovaní policisté měli přicházet do kontaktu s obyvatelstvem, nebo dokonce kontrolovat dodržování pravidla 2G.

Poznáváte tento dům?

Amatérští "vlastivědové" by chtěli identifikovat staré fotografie selských usedlostí v Bavorsku z první poloviny 20. století a tím objasnit kousek historie země, píše DK.

Bavorský spolek péče o domov chce v lednu umístit na kulturní online portál „Bavarikon“ asi 3000 snímků, ke kterým ve 220 případech není žádný popisek. Některé mohly být výjimečně alespoň zhruba přiřazeny k určitým regionům, říká Daniela Sandnerová ze spolku. Proto prosí obyvatele o případnou informaci k nim. Některé snímky jsou uloženy na www.heimat-bayern.de. Mnohé objekty už mohly být strženy, starší lidé si na ně však ještě mohou vzpomenout, míní. Na snímku je dům, který podle spolku stojí nebo stál pravděpodobně ve Francku.

Hledají pamětníky…Hledají pamětníky…Zdroj: Deník/DK

Bomdarďák dostane sochu

Město Nördlingen postaví bronzovou sochu v životní velikosti fotbalové legendě Gerdu Müllerovi, "bombarďákovi národa", informuje DK. Má být odhalena k prvnímu výročí jeho smrti 15. srpna příštího roku, řekl starosta David Wittner. Měla by ho ukazovat při jeho asi nejdůležitějším gólu, vítězné brance ve finále proti Nizozemsku ve finále mistrovství světa 1974 v Mnichově. Má stát na malém místě na severu vnitřního města, kde měl Gerd svého času prohánět míč s kamarády. K plácku přiléhá zadní strana domu, v němž vyrostl. Pro výrobu sochy od Herberta Deisse z Aschaffenburgu už starosta vybral zvonařství Rincker. Müller zemřel ve věku 75 let.

Slavná chvíle kanonýrova…Slavná chvíle kanonýrova…Zdroj: Deník/DK

Matkovražedkyně…

33letá žena je souzena v Řeznu za usmrcení své 61leté matky v jejím bytě v Mainburgu v noci na 3. červenec. Ve 4.29 zavolala na policii, že ji zabila. Přerývavými větami líčila, jak trpěla od matky, která všechny a každého ovládala. Teď jsme všichni od ní vysvobozeni, dodala a chtěla: "Zavřete mne navždy…" Matku udeřila porcelánovou soškou kočky a probodla ji. Oběť vykrvácela.

Motivem činu měl být pes, který obviněnou v dětství pokousal a pak zmizel. Podle obžaloby jednala obžalovaná úskočně a v přímém úmyslu usmrtit. Po zatčení byla umístěna na psychiatrii. Rozsudek by mohl padnout v polovině prosince, napsal DK.