Před dvěma lety proběhl ve městě testovací provoz, který ukázal, že o sdílená kole je mezi obyvateli velký zájem. "Průměrně bylo kolem osmdesáti výpůjček kol denně. Nejvíce si je lidé půjčovali v odpoledních a také večerních hodinách, kdy se přepravovali například z různých akcí nebo se prostě jen chtěli projet," vysvětlil místostarosta Petr Hladík.

Jízdní kola si lidé v Písku budou moci vypůjčit od 1. května až do 30 listopadu. Příští sezóna v roce 2022 bude delší a začne už 1. března.

Služba v testovacím provozu nabízela zájemcům kolem šedesátky kol na vypůjčení. Společnost Nextbike jich ale osadí do města přibližně stovku. Navíc dojde i k rozšíření území, kde mohou lidé kola využívat. "Kromě města jsou to i lokality Smrkovice, Semice a Nový Dvůr, dále také průmyslová zóna, okolí restaurace U Sulana, Flekačky nebo Živec," upřesnil místostarosta a dodal, že všechna kola budou vybavena přehazovačkou, aby se s nimi lidé mohli vydat i na náročnější vyjížďku.

Zoo Ohrada v Hluboké nad Vltavou otevřena. Zoo navštívila také Kateřina Mikešová s Emanem a  Honzou.
FOTO: Jihočeská zoologická zahrada otevřela své brány a počítá ztráty

Výhodou u vybraného provozovatele sdílených kol je, že lidé při vracení bicyklů nemusí využívat jen mobiliáře města. Kola budou moci odstavit v předem vyznačených lokalitách na takzvaných virtuálních stanicích. "Každé kolo má vlastní zámek, který ho uzamkne na místě. Bude to úleva pro naše technické služby, které velmi nerady viděly otlučené sloupy značek a veřejného osvětlení. Po přihlášení uživatelem se kolo díky inteligentnímu zámku zase samo odemkne," popsal Petr Hladík.

K vypůjčení sdíleného kola musí mít zájemci nainstalovanou v mobilním telefonu speciální aplikaci. Prvních 15 minut jízdy bude zdarma. "Každých dalších 30 minut se pak bude odvíjet od ceny MHD v Písku, v našem případě to bude 16 korun. Je možné si zakoupit i celodenní tarif v délce 24 hodin za 150 korun," doplnil místostarosta.