Výstava v aule Základní školy E. Beneše v Písku je součástí projektu Písek nejen pětačtyřicátý, na kterém se podílí Český svaz bojovníků za svobodu za podpory města a některých obcí a dalších partnerů. Expozice je putovní a postupně ji uvidí žáci a studenti šestnácti základních a středních škol Písecka a Strakonicka.

Výstava dobových dokumentů se v ZŠ E. Beneše konala i přesto, že budova školy prochází rekonstrukcí. „Po loňské úspěšné výstavě T. G. Masaryk a armáda jsme nemohli a ani jsme nechtěli si nechat ujít příležitost, aby tato výstava byla oficiálně zahájena právě u nás," připomněla Jaroslava Šáchová, ředitelka školy. „Expozice je nejen příspěvkem k 70. výročí ukončení druhé světové války, ale také zdrojem informací zejména pro děti a mladé lidi," uvedl Josef Knot, místostarosta Písku.

Vernisáži byli přítomni také zástupci městyse Bernartice, který byl dvakrát postižen válečnými událostmi. „Nesmíme dopustit, aby se hrůzy války opakovaly a nyní je k tomu blízko. Podívejme se na východ od nás. Lidé, kteří ještě nedávno žili spolu jako dobří sousedé, dnes po sobě střílí," uvedl Pavel Souhrada, starosta Bernartic.

V kulturním programu při pondělní vernisáži vystoupili žáci ZŠ E. Beneše, vedení učitelem Rudolfem Přibem.