Kromě 64 domů k trvalému bydlení je tu ještě 220 chat, chalup a objektů k rekreaci. „Jsme malá obec, ale v létě tady je rušno. Bývá tu  kolem tisíce lidí z rekreačních objektů, středisek a táborů," doplnila starostka Eva Hospasková.

Zatímco v některých obcích pořádají vítání nově narozených občánků, tady si místo toho zastupitelé vymysleli od letošního roku něco jiného. „Vítání si zastupitelé pořádat nepřáli a maminky o ně zatím ani nepožádaly. Rozhodli jsme se proto letos, že uděláme radost dětem do osmnácti let a lidem nad osmdesát let tím, že  dostanou od obce na Vánoce každý tisíc korun," vysvětlila Eva Hospasková. I když tady dětí tolik nemají, pořádají pro ně často akce, kterých se účastní i děti chalupářů. „Sobotního halloweenského strašení se zúčastnil letos rekordní počet dětí. Vloni jich bylo třicet a letos 37," řekla za organizátory členka místních dobrovolných hasičů Alena Chylíková, která se dětem ve vsi věnuje čtvrtým rokem. „Organizuje také rozsvěcování vánočního  stromečku a nacvičuje s nimi besídku z úryvků z pohádek a zpívání. Vystupují i na setkání důchodců. Dřív jsme tu měli dětí méně, proto jsme si je zvali ze školy z Čimelic, teď už máme místní a jezdí zpívat na rozsvícení vánočního stromuk  i do Smetanovy Lhoty," doplnila Eva Hospasková.

Dobrovolní hasiči pořádají ve spolupráci s obcí i spoustu dalších akcí pro děti, ale i posvíceneckou zábavu pro dospělé. Vloni sbor oslavil 115. výročí od založení a jeho členové se účastní také okrskových soutěží a soutěží, které pořádají další sbory. Letos  měli navíc náročné léto. „Byli jsme dvakrát u hašení požáru. Jednou to byl požár  lesa u Spolany, kde jsme měli hlídkovou činnost a zajišťovali jsme dohašení. Pak jsme byli u požáru kombajnu ve Varvažově u rybníka Bumbálek. Včasným zásahem se podařilo zachránit úrodu na několika hektarech," vysvětlil starosta hasičů Miloslav Štědronský. V poslední době hasiči vyčistili po dohodě s vedením obce obecní studny s pitnou vodou a zprovoznili u nich klasické ruční pumpy.

„Dělají to i pro obyvatele, kteří se na nás obrátí s tím, že potřebují vyčistit studnu," doplnila Eva Hospasková. V suchém létě  se podle ní snažili lidé v obci s vodou šetřit. Jen v jednom případě nechala obec dovézt cisternu s pitnou vodou do studny u bytového domu.
Na úpravu obce a práce v lese zaměstnávají dvě pracovnice na veřejně prospěšné práce a jednu se zdravotním postižením. „Starají se o zeleň, hřbitov, odpady, sečení trávy a přípravu dřeva v lese. Nemáme moc velký les, ale napadl ho kůrovec, proto jsme už vytěžili asi osmdesát kubíků dřeva a ještě šedesát budeme muset vytěžit, aby se kůrovec nešířil," vysvětlil místostarosta František Polívka, který práce koordinuje a zároveň se na nich podílí.

Stará se také o zimní údržbu cest. „Máme tady asi osmnáct kilometrů cest – na Štědronín, U Mostu, Zbonín, Ochoz a kolem říčky k chatařům. Když napadne sníh, prohrnujeme je i k samotám, protože tam bydlí lidé, kteří jezdí do práce. Když sněží, vyjíždím i dvakrát za noc," upřesnil František Polívka.  Na zimní údržbu jsou v obci připraveni. Mají nový pluh a jeden rezervní. „Posypový materiál jsem už přivezl a máme také plastové zásobníky s posypovým materiálem u cest v kopcích, aby si mohli lidé posypat cestu, kdyby bylo náledí. Kdyby byla kalamita, má tady jeden soukromník velký traktor s radlicí, ale ten nám pomáhal naposledy asi před sedmi lety, když bylo moc sněhu," uzavřel František Polívka.