Písecký deník od žen v pátek převzal 58 kabelek, 30 šátků a 90 dětských knih. „Sbírku jsme začaly organizovat koncem května, kdy jsme připravovaly zájezd na prázdninové divadelní představení 
v Týně nad Vltavou. Zároveň jsme připojily plakátek s výzvou ohledně sbírky. A když přicházeli zájemci o divadlo zaplatit zálohu na rezervaci, nosili kabelky, šátky a knížky do sbírky do zasedací místnosti obecního úřadu, kterou nám poskytl starosta Petr Kápl. Ani jsem nedoufala, že se nám podaří tolik věcí shromáždit," vysvětlila Ludmila Klavíková.

Sběrové termíny v zasedací místnosti obecního úřadu měli dva – jeden v červenci a jeden v srpnu. Hlavním sběrovým místem ale byla místní knihovna. „Nejvíc knížek přinesly Alena Kocábová z Dolního Záhoří a Dáša Nováková z Kašiny Hory, ale přispívali i další čtenáři. Vybrala jsem i dětské knihy, které jsem musela s lítostí vyřadit z fondu knihovny. Věřím, že si je ještě někdo rád přečte," doplnila Alena Valvodová. Do sbírky zařadila i dětskou literaturu, která byla mezi knihami, které jí nabízejí čtenáři do knihovny, protože je už doma mít nechtějí.

S nápadem sběrného místa přišla Ludmila Klavíková: „Přispívala jsem do Kabelkového veletrhu už v minulých letech a moje maminka také. Líbí se mi, že výtěžek pomůže nadaným dětem rozvíjet jejich talent. Trochu jsem měla obavy, jaká bude odezva, ale lidé byli úžasní." Některé majitelky kabelek se prý přiznaly, že se se svými „společnicemi" loučily jen nerady. Měly je uložené pečlivě zabalené ve skříních, ale pak uznaly, že je už několik let ani nerozbalily.

Radost z reakcí lidí má i Alena Valvodová: „Kabelky sem přinesla i jedna paní z Chyšek a jedna paní z Písku tu s nimi byla třikrát, ale především přispívaly ženy ze Záhoří 
a okolních obcí." 0 tom, že tady i v okolí jsou lidé ochotni pomoci druhým, se už přesvědčily obě ženy několikrát. „Letos je to šest let od obnovení Místní skupiny Českého červeného kříže 
a také to byla už šestá sbírka, kterou jsme pořádaly," uvedla Ludmila Klavíková. Sbírky pořádaly zdejší ženy například pro Diakonii, pro Český červený kříž Písek, ve spolupráci s páterem Tomášem Cyrilem Havlem. „Pro písecký Horizont jsme vybíraly nepotřebné šicí potřeby jako třeba nitě, jehlice, korále nebo knoflíky. „Když jsem pak byla v jejich chráněných dílnách, byla jsem nadšená, jak krásné věci u nich vznikají," upřesnila Ludmila Klavíková.

Členek mají v současné době 78 a každoročně pořádají kolem deseti akcí. Přitom se většinou snaží, aby mohly někomu pomoci a udělat radost.

Písecký deník všem dárcům děkuje!

Do sbírky je možné přispět v redakci ještě do konce týdne.