„Na slavnost chodím od jejího obnovení, tedy už dvacet let. Vstupné mi tolik nevadí, celá rodina si vstupenky koupila v předprodeji. Spíše mě mrzí, že historické programy jsou až ve večerních hodinách, tentokrát i průvod. To pro menší děti, které se na to těší, není zrovna nejvhodnější doba," myslí si Jiří Nouza z Písku.

Historické pořady inspirované obrazy Mikoláše Alše jsou velkým lákadlem. Jejich autorem je Roman Čada, celé budou v režii Divadla Pod čarou a v sobotním průvodu půjde v barokních historických kostýmech také řada obyvatel Písku. V programu na Velkém, Alšově a Havlíčkově náměstí a v Palackého sadech jsou koncerty, taneční a gymnastická vystoupení a další akce.

Městská slavnost s sebou přináší i některá omezení pro chodce a pro motoristy ve středu města. Pro automobily platí zákaz vjezdu již od středečního odpoledne, zásobování musí majitelé obchodů a dalších provozoven směrovat do ranních hodin.

Více starostí budou mít motoristé s parkováním. Po dobu slavnosti budou uzavřena placená parkoviště na Velkém, Alšově a Fügnerově náměstí. K dispozici budou placené plochy u kulturního domu a na Bakalářích a zdarma je parkoviště na Výstavišti.

Postaráno by mělo být také o pořádek v ulicích a na dalších veřejných prostranstvích. Přes den je to starost pořadatelů z Centra kultury Písek, po skončení programu uklidí každou noc slavnosti Městské služby Písek.