Vedoucí Památníku Mladovožicka Jana Wagnerová se nechala inspirovat akcí, která se před několika lety konala ve finských Helsinkách. Schody před místní katedrálou tehdy pokrylo 7800 ručně vyrobených dek.

"Při hledání inspirace, co mám uháčkovat, jsem na internetu narazila právě na fotografii z finských Helsinek. Letos na jaře mě napadlo, že bychom to mohli ve Vožici udělat taky," popsala Jana Wagnerová.

Ženy z Mladé Vožice a Tábora se proto pustily do háčkování a šití. Výsledkem se stala zhruba šedesátka dek, které nakonec dokázaly pokrýt celé schodiště kaple.

"Ještě ráno, v den konání akce, nás všechny vyděsil prudký déšť. Byla to taková inspirace Finskem: déšť a zima. Naštěstí se ale počasí v průběhu dopoledne umoudřilo a odpoledne tak vše mohlo proběhnout podle plánu," dodala.

Natáčení reklamy v Táboře
V Táboře sněžilo. Natáčela tu zahraniční produkce

Prohlédnout si dekami pokryté schody přišlo několik desítek lidí, které přivítala bývalá konzulka a kulturní atašé v Helsinkách Markéta Hejkalová. Kromě ní dorazil také mladovožický starosta a senátor za Táborsko Jaroslav Větrovský v doprovodu europoslankyně Radky Maxové a záborské zastupitelky Ireny Ravandi.

"Jsem nadšený. Jednak ten nápad Jany Wagnerové je úžasný, a převedený do skutečnosti je ještě krásnější. Kaple tím nápadem ožila a je to vidět i na spoustě lidí, kteří se tady dobře baví," uvedl Jaroslav Větrovský.

Po celé odpoledne si návštěvníci užívali hudební doprovod, o který se postarala kapela Tři veteráni, VOUS neboli Vožický učitelský sbor a také dvojice mladých dechovkářů: Jana a Hany Mrázkových.