Hned v osm hodin se otevřely dveře bankovního domu v Karlově ulici, kterým provázeli studenti píseckého  gymnázia Barbara Bláhová a Jaroslav Hála. „Bydlím v Praze, ale rodiče pocházejí z Písku, a tak jsme se s manželkou vydali prohlédnout si památky v jejich rodném městě. Tady v bankovním domě nás nadchla vnitřní výzdoba," uvedl  Miloslav Viták.

Kolečko po památkách absolvovaly také Jiřina Chvostová a Anna Kašpaříková. Zastavily se i v Trojici, kde si poslechly  houslistku Minori Nakaune. „Slyšet hudbu v jejím podání je  zážitek," řekla za obě Jiřina Chvostová.

V domě U Koulí jsme zastihli Miroslava Duška s manželkou a vnuky Jakubem a Filipem. „Některé budovy zevnitř neznáme, a tak  jsme se vydali na obhlídku. Kluci jsou nadšení," konstatoval Miroslav Dušek.

Velký zájem byl o prohlídku Sladovny. Průvodcem byl technik  Zdeněk Kadlec, který návštěvníkům ukázal rekonstruované části objektu, stálé expozice a některé výstavy a umožnil jim nahlédnout do míst, která teprve na rekonstrukci čekají. Upozornil i na technickou zajímavost. „Kromě klasických hasících přístrojů, je tady také plyn. Člověku neublíží, ale oheň uhasí," řekl Zdeněk Kadlec.