V extrémním golfu, který se může hrát na pastvině, sjezdovce, ale třeba i na motokrosové dráze, hráči stejně jako v tom klasickém usilují o to dostat míček do jamky na co nejméně pokusů. „Mám se postavit mezi pruhované válce, které označují odpaliště a trefit se do kola z tenisáků," prokazuje nováček mezi xgolfisty Aleš Tajbr, který je původem z Písku, ale nyní bydlí v Třebíči, znalost nejdůležitějších pravidel extrémního golfu. Ještě den před turnajem vůbec netušil, že bude hrát. „Dozvěděl jsem se to včera večer od tchána. Golfovou hůl držím v ruce podruhé v životě, tuhle mám půjčenou od tchýně," říká Aleš Tajbr. Do první jamky dopravil míček na pět úderů, stejně jako další tři spoluhráči z jeho flightu (skupiny). „Zatím je to dobré," pochvaloval si po první jamce Aleš Tajbr. Jamek však měl před sebou ještě jedenáct a většina z nich byla umístěná mezi stromy v remízcích nebo přímo v lesním porostu.

Turnaj v extrémním golfu 7. EG Cup Písek na Velkém Kamýku.

„Adrenalin, legrace, svoboda, zdraví," to jsou čtyři slova, kterými charakterizuje extrémní golf jeho hráč a pořadatel turnaje na Velkém Kamýku Milan Biskup z Písku.

EXTRÉMNÍ GOLF
HRÁČI potřebují golfovou hůl (nejlépe „železo" č.7), jamku kruhový ohraničený prostor o průměru 1 metr (šest či sedm šňůrou provlečených tenisových míčů s praporkem uvnitř), golfové míčky (raději více a nejlépe reflexní barvy), týčka (je z nich možno hrát kdykoli, nejdelší měří dvacet centimetrů).
HŘIŠTĚ ke hře je rozumné zvolit v místech, kde lze nalézat odpálené míčky, kde nelze nic rozbít, nikoho zranit a kde je příjemně duši i oku. Doporučují se louky, parky, pastviny či sjezdovky. Na zdolání jamky má hráč maximálně 8 úderů.

Ke hře ho před čtyřmi lety přivedl kamarád Karel Podskalský z Písku. „Povídal, pojď se mnou, něco ti ukážu. Šli jsme na plácek pod lesnickou školu, vyzkoušel jsem si pár odpalů a míčky mi létaly stejně daleko jako jemu. Chytlo mě to, je to nádherná hra," říká Milan Biskup.


Hlavní výhody vidí v jednoduchosti a minimu pravidel, která by hráče svazovala. „Vše, co potřebujete, je jedna hůl, většinou osmička železo, pár míčků a jamka s praporkem. Pak už se můžete domluvit i ve dvou lidech a vyrazit do přírody a hrát. Neomezují vás žádná pravidla oblékání, nemusíte platit vysoké částky za vybavení a členství v klubech," vysvětluje.

Omezení ve výběru xgolfového hřiště sice existují, hrát se dá ale například i na autodromu na Hradišti. „Je to hodně těžké hřiště, protože od asfaltových povrchů se míčky odrážejí daleko. Na to si člověk musí dát pozor," říká Milan Biskup. On sám dává přednost hřištím v přírodě. „Je to ohromný relax. Rád bych, aby si hra našla v Písku i v okolních městech více příznivců, abychom našli další konkurenci," zmiňuje. Sám plánuje, že by zkusil k extrémnímu golfu přilákat nejmladší generaci. „Mám takovou vizi, že bych chodil po školách a představoval hru. Myslím, že dnešní děti by mohly častěji vyrazit od počítačů do přírody," dodává Milan Biskup.

V turnaji na Velkém Kamýku zvítězil Filip Šrámek, který díky tomu přeskočil v celkovém žebříčku všech hráčů Ondřeje Novotného, ten skončil osmý. Aleš Tajbr dohrál na 17. místě z devatenácti hráčů.