Hned ve středu 6. ledna, kdy pořádně nasněžilo, se už ráno objevily stopy nadšených běžkařů na levém břehu Malše. Denně se nyní vydávají malí i velcí lyžaři od lávky u Velkého jezu proti proudu řeky směrem na Roudné a ti odvážnější pokračují po zasněžených polích, loukách a cestách přes Vidov až do Plavu. I ti s radostí přivítali čerstvou sněhovou nadílku z pátečního večera. Další vděčnou lokalitou pro běžkaře přímo ve městě je pak zasněžená Stromovka.

Lyžování za tmy

Jedním z běžkařů, kteří v uplynulých dnech využili výhodu bílých plání za městem, je Pavel Antoš (50) z Českých Budějovic. „Jede sem od nás ze Suchého Vrbného přímo desítka, takže jsem tady za pár minut,“ libuje si sportovec. „Měli jsme být tento týden s rodinou na dovolené na Železné Rudě, ale protože kvůli pandemii zrušili všude ubytování, běžkuji aspoň tady,“ říká smířlivě. „Když přijdu včas z práce, vyrážím ještě za světla, ale už se těším na víkend, kdy se s kamarády vydáme na celodenní výlet někam na Šumavu nebo na Lipno,“ dodává.

Běžkaři na jihu Čech teď mají svou pravou sezónu. Ilustrační foto.
Nazujte běžky, s bruslemi na Lipno zatím ne

Blízkost běžecké trasy doslova za barákem si pochvaluje i Michaela Volenová z Rožnova. „Je výhoda, že projetá stopa vede také podél nové cyklostezky na Roudné, která je za tmy osvětlená, takže se tudy můžu vracet i večer, kdy mám na hodinovou projížďku po práci čas,“ říká Michaela Volenová, která chtěla o víkendu zkusit vyznačené běžkařské trasy v okolí Jistebnice na Táborsku.

Příklad z Borovan

Příkladem pro vedení měst, jak lze současnou nadílku sněhu efektivně zužitkovat a nabídnout občanům sportovní vyžití za dodržení všech opatření, jsou Borovany. Město totiž zakoupilo zařízení na úpravu běžkařských stop, a zájemci nyní nově využívají dvě běžkařské tratě. První je u Colopu a druhá na loukách mezi bývalými vlečkami. Stopy se zde budou znovu upravovat podle sněhu a možností technických služeb, jejichž prioritou je zabezpečit zimní údržbu komunikací a chodníků.