Celým hodinovým programem provázel mladý a sympatický dirigent Jan Pavel Černý, který u Bolechu hostuje. Natrénovat takové skladby podle něj chvíli trvá. Hudebníci však nelenili a v minulém týdnu absolvovali víkendové soustředění v Blatné. „V pátek jsme měli čtyřhodinovou zkoušku, v sobotu jsme hráli asi sedm hodin a v neděli následovalo další asi pětihodinové či šestihodinové hraní,“ popsal společný víkend Jan Pavel Černý.

Na Brandlíně měli ideální podmínky. „Orchestru se hrálo skvěle, publikum bylo úžasné a venkovní prostředí i atmosféra byly perfektní,“ pochvaloval si. "Nejhorší pro hudebníka je hrát venku, když fouká vítr," dodal s tím, že v takové situaci hrozí nebezpeční úletu not. Koncert sklidil takový úspěch, že si posluchači vymohli aplausem ještě přídavek.

Táborský symfonický orchestr Bolech představil v sobotu odpoledne  v rámci Táborských setkání řadu filmových melodií.
OBRAZEM: Bolech představil posluchačům filmové melodie

ZAHRAJÍ V TŘEBONI I TÁBOŘE

Známý repertoár na soustředění tedy důsledně procvičili. „Stejný program lidé uslyší ještě v neděli v Třeboni a za týden na Táborských setkání,“ připojil pozvánku.

Nejtěžší ze skladeb jsou dle jeho slov delší kousky. „Konkrétně Titanic, Piráti z Karibiku či hudba z filmu Star Wars. To jsou věci, kde je zapotřebí hodně energie od začátku do konce,“ osvětlil dirigent z Českých Budějovic.

Pokud máte rádi filmy jako Fantom Opery, Tenkrát na Západě, Sedm statečných, Pearl Harbor či seriál Hra o trůny, nenechte si ujít další koncerty: v neděli 6. září od 16.30 hodin na nádvoří zámku Třeboň, v neděli 13. září na náměstí Mikuláše z Husi v Táboře od 14 hodin nebo v neděli 4. října v 17 hodin v kulturním domě ve Veselí nad Lužnicí.

Táborský symfonický orchestr Bolech

Je dobrovolné sdružení hudebníků různých povolání a věku, vesměs amatérů, s kterými hrají i profesionálové, většinou učitelé uměleckých škol z Tábora a okolí. Bolech nese jméno významného dirigenta a spoluzakladatele orchestru Františka Bolecha. Orchestr existuje přes 140 let a od svého vzniku roku 1877 hraje prakticky nepřetržitě. V současnosti má asi 60 členů, mezi které patří i mladí hudebníci – absolventi ZUŠ, studenti či absolventi konzervatoří. S orchestrem spolupracují i známí sólisté jako Iva Bittová či Ivan Ženatý, často hostuje i táborská mezzosopranistka Karolína Berková. Bolech nabízí širokou hudební škálu od baroka po současnost, nechybí ani árie či předehry oper, operet a muzikálů. Hraje i české klasiky – Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetanu či rodáka z Tábora Oskara Nedbala.

Nedělní koncert Táborského symfonického orchestru Bolech Stopy folklóru.
Orchestru Bolech aplaudovali vestoje