Paní Boučková pochází z Opařan u Tábora. Měla čtyři sourozence. Se svým manželem pak krátce bydlela ve Strakonicích, kde se také narodily jejich dvě dcery Bedřiška a Anna. V padesátých letech se pan Bouček stal obětí komunistické zvůle a 11 let strávil v žaláři a v uranových dolech jako politický vězeň. Později byl rehabilitován a jeho odsouzení označeno za justiční omyl. Pro manželku Annu to tenkrát znamenalo postarat se sama o dvě malé dcery, s nimiž se přestěhovala do Písku.

„Měly jsme i tak moc hezké dětství,“ vzpomíná starší z dcer Bedřiška Kofroňová. „Maminka celý život pracovala jako prodavačka a dlouhá léta prodávala v hračkářství. Měla a dosud má neuvěřitelně krásný vztah k dětem. Však už je také trojnásobnou prababičkou a má i jednoho prapravnoučka,“ doplnila.

Plovárna u Václava zahájila sezonu. Ilustrační foto.
Krátké zprávy z Písecka aneb Co se děje v okrese

Nejoblíbenějším jídlem stoleté paní Aničky Boučkové je kulajda. Miluje houbaření a donedávna se ho ještě aktivně zúčastňovala i se svou velkou rodinou. S láskou pečovala také o úhlednou zahrádku u svého domku. Tuto práci po ní převzala a vykonává se stejným citem dcera Anna Kratochvílová. „Práce na zahrádce, to byla maminčina vášeň. Dokonce tu jeden čas chovala i slepice. Dneska zde ráda posedí a čte si své oblíbené noviny,“ usmívá se Anna Kratochvílová.

Na dotaz, jaká je maminčina nejvýraznější vlastnost, odpovídají obě dcery shodně: „Je to obrovský dobrák!“ Rády by také touto cestou poděkovaly lékaři Petru Zachatému za pravidelné návštěvy a péči o jejich maminku.

Irena Malotová