Opodál pak postávala skupina cyklistů. I oni tu byli, aby upozornili na dlouhodobě zanedbávání vzdělávání na poli drogové prevence. Už šestnáctým rokem proto pod hlavičkou občanského hnutí ŘEKNI NE DROGÁM - ŘEKNI ANO ŽIVOTU objíždí republiku. Denně ujedou 120 kilometrů. Vedle toho pořádají také semináře, ve kterým na drogovou problematiku upozorňují žáky základních a středních škol.

„Za 16 let intenzivní protidrogové kampaně jsme vyškolili přes sto tisíc dětí. Na tomto vzorku jsme si důkladně ověřili, jak drtivý dopad má na děti například propagace „léčivých“ účinků konopí. Naprostá většina dětí si díky tomu bohužel stále myslí, že kouření marihuany je v pořádku, protože je vlastně „léčivé“. To je ale velký omyl. Naše zkušenosti na poli protidrogového vzdělávání nám potvrzují, že prevence a vzdělávání o drogách se ukazuje jako jediná šance, jak snížit jejich zneužívání. A navíc je to velice efektivní a ekonomicky nenáročná cesta,“ říká Lukáš Bechyně, ředitel projektu.

Slavnostní zahájení letošního ročníku Cyklo-běhu se uskutečnilo v pondělí 11. června 2018 v Třinci za účasti stovek dětí a hostů. Další desítky mladých sportovců pak společně s cyklo-běžci odstartovali letošní turné. Celá akce bude zakončena v Praze v pátek 22. června 2018. Cyklo-běh se koná u příležitosti Mezinárodního dne proti zneužívání drog, který připadá na 26. června.

Pavel Mudra, tiskový mluvčí akce, uvedl, že trasa letošního dvanáctidenního Cyklo-běhu vede přes 40 měst Čech a Moravy. Celkem čítá 1200 kilometrů. Tým 8 - 10 cyklistů-běžců, kteří sami žijí život bez drog, urazí tuto vzdálenost za 10 dní. "Zároveň bude městům prezentován efektivní Hubbardův detoxikační program pro drogově a alkoholově závislé, fungující výhradně bez použití náhražkových drog," dodal.