Vede je do Milevska od křižovatky u Letů po silnici první třídy až přes Písek. Nově by mohla být objízdná trasa značená už u sjezdu u Rakovických Chalup přes Smetanovu Lhotu a kolem Zvíkovského Podhradí.

Místní řidiči už zmíněnou trasou jezdí od začátku uzavírky mostu, od 8. června. „Nárůst dopravy jsme za poslední měsíc samozřejmě zaznamenali, ale přes naši obec jezdí především stále víc kamionů. Začalo to už v roce 2009 uzavřením Žďákovského mostu pro vozidla nad 13 tun," uvedl starosta Smetanovy Lhoty Slavomír Harbáček.

Dodal, že je nejvíce trápí, když si kamiony krátí cestu podle navigace středem obce. Je to zkratka do Čimelic k výjezdu na silnici první třídy u společnosti Siko. „Minulý týden jsme dostali dopis od kraje k připravované objízdné trase po krajských silnicích, protože si někteří řidiči, kteří to tady neznají, stěžovali na nesmyslně dlouhou objížďku, tak se k tomu máme do pátku vyjádřit," dodal Slavomír Harbáček.

Podle něj nemají nic proti trase po silnici druhé třídy od Zvíkovského Podhradí k Miroticím, ale budou se snažit zajistit omezení nákladních aut nad 13 tun po silnici třetí třídy přes střed obce. Jako logické řešení to vidí i starosta Probulova Roman Maňák. 

Současná objížďka kvůli celkové uzavírce Žďákovského mostu vede z Letů do Milevska po silnici první třídy přes Písek. Jihočeský kraj připravuje označení nové trasy z Letů u sjezdu ze silnice u Rakovických Chalup směrem na Smetanovu Lhotu, Zvíkovské Podhradí do Milevska.

Zvýšení automobilové dopravy se netýká například obcí Probulova a Letů, které jsou z Písecké strany ke Žďákovskému mostu nejblíže. Tam naopak projíždějících aut ubylo. „Provoz tady ubyl a jsme za to rádi. Nejvíc aut tady jezdí od pátku do neděle, když přijíždějí a odjíždějí chalupáři, ale jinak je tu klid," uvedl starosta Probulova Roman Maňák. Z malého provozu aut se už ale tolik jako on neradují v Letech. „Máme tady sice trochu větší klid, ale živnostníci, jako je provozovatel restaurace a řezník, na to už teď doplácejí. Už v prvním měsíci zaznamenali úbytek zákazníků," uvedla starostka Letů Blanka Hlavínová. Lidé, kteří jezdí jen na zámek Orlík se v Letech podle ní většinou ani nezastaví. Spíš to byli ti, kteří byli zvyklí jezdit nejkratší trasou do Mirovic nebo na Prahu.
Dojíždění do Letů do práce se podle Blanky Hlavínové také zkomplikovalo servírce z Kostelce nad Vltavou.