Prvně jmenovaného nominoval do projektu Pavel Zajíček. „Funkční období Vladimíra Macouna představuje převratný rozvoj obce. Začínal jako místostarosta a už v té pozici dominoval. Novodobou historii obce dělím na před ním a za něho, to představuje rozkvět. Obávám se však období po něm. V jeho příběhu se potvrzuje, že dějiny nepíší kolektivy a davy, nýbrž schopní jednotlivci," uvedl obyvatel Nerestců jako důvod, proč nominoval svého starostu.

Soutěž Era starosta roku má vyzdvihnout starosty a starostky malých obcí do 2000 obyvatel. Do letošního pátého ročníku se zapojili zástupci sedmdesáti sedmi obcí, přesněji se o titul starosta roku utká osmnáct žen a padesát devět mužů.

Vladimír Macoun není v soutěži poprvé. „Tuším, že to jsou tak dva nebo tři roky, kdy už jsem v této soutěži byl. Jsem za to moc rád, je to ocenění mé práce. Těší mě, že obyvatelé Nerestců vidí, že se neflákám a snažím se dělat pro obec maximum. Vždyť letos jsme měli stoprocentní úspěšnost s dotacemi, a to už o něčem svědčí," konstatoval nominovaný starosta.

Na otázku, proč si starosta zaslouží ocenění, odpovídali kromě nominujícího další tři lidé. „Starosty si vážím nejen pro jeho uvážlivý a profesionální přístup při řešení krizových situací, při zvládání příčin a následků povodní, ale i pro jeho lidský přístup ke všem obyvatelům vesnice," uvedl František Saida.

Odborná porota soutěže nyní vybere třicet nejlepších, ze kterých pak zůstane jen pět finalistů a ti se utkají o titul Era starosta roku. Vítěz získá mimo jiné čtvrt milionu korun do obecního rozpočtu.

Druhým kandidátem za Písecko je starosta Kučeře Bohuslav Bartůňek. „Je to čest, když lidé nominují svého starostu do této ankety," řekl ke své nominaci starosta, který je ve funkci od roku 2006. Rozhovor s ním přineseme v ve čtvrtečním vydání Píseckého deníku.