Město navrhlo zatím dvě lokality, kde by bylo možné postupně vybudovat sportovní hřiště pro náctileté: Na sídlišti Jih a u Portyče, v místě, kde mělo původně stát centrum sociálních služeb.

Dlouhodobá koncepce obnovy hřišť pro menší děti byla již dokončená. Město do ní v posledních letech investovalo více než dvanáct  milionů korun.  Na území Písku  je 28 dětských hřišť,  letos se dokončí  po dvou koutcích na  sídlištích Jih a Logry a doplněno bude hřiště ve Strakonické ulici.

Většina rodičů je již spokojená. Zlepšilo  se vybavení a tím také bezpečnost chlapců a děvčátek a podstatně  se rozšířila nabídka zejména pro nejmenší děti a jejich rodiče.

Město se nyní chce orientovat na vybudování  sportovních hřišť pro mladé ve věku od 13 do 18 let. „O jejich umístění a vybavení  by měly rozhodnout připomínky a náměty  teenagerů. Chceme   využít zkušeností z obnovy dětských hřišť. Významným pomocníkem byla skupina Za hřiště, ve které byli zástupci města, městských služeb a veřejnosti,“ připomněla místostarostka Hana Rambousová (VPM).
První poznatky a zkušenosti  mladých místostarostka Rambousová a vedoucí odboru školství a kultury Marie Cibulková přišly sbírat na  středeční jednání studentského a žákovského parlamentu.

Zazněla zde závažná otázka, zda  město sportovní hřiště pro mládež vůbec potřebuje. „Podle mého  názoru bychom mohli spíše využívat  sportoviště pod lesnickou školou,   nové by nebylo potřeba,“ namítla Klára Červenková z obchodní akademie. Další studenti upozornili na hřiště u základních škol.

„Sportoviště pod lesnickou školou se pronajímá za úplatu, podobně je to se školními hřišti. Není možné je úplně otevřít veřejnosti, protože pokud  se  poškodí vybavení nebo se zde stane úraz, zodpovídá za to ředitel školy.  Musel by zde  určitě být  placený správce.    O přístupu na školní hřiště bude ještě jednat zastupitelstvo,“ vysvětlila Hana Rambousová.

Student obchodní akademie Michal Mařík se zajímal o to, jak jsou zabezpečena dětská hřiště. Podle místostarostky je tady situace jiná, protože s dětmi jsou  rodiče nebo jiní dospělí, hřiště s pískovišti jsou oplocená.

Účastníci jednání se vyslovili pro to, aby hřiště byla vybavena  především pro různé míčové hry, případně by zde mohla být horolezecká stěna.