Už brzy by Mladovožičtí nemuseli třídit doma a následně odpad odnášet v taškách a pytlích do barevných kontejnerů třeba i o několik ulic dál. Místo toho by jej mohli přebrat v pohodlí domova a už vytříděný pak vyhazovat přímo do kontejnerů před svým domem.

TŘÍDIT KOMFORTNĚ
„Chceme tímto způsobem běžný směsný komunální odpad postupně téměř úplně zlikvidovat,“ potvrdil starosta Jaroslav Větrovský. Lidem se proto chystá radnice třídění co nejvíce usnadnit. „Naším zájmem je, aby lidem nekomplikovalo život, ale naopak bylo co nejvíc komfortní,“ uvedl.

Martin Kášek odpad třídí pravidelně a tuto možnost vítá, zároveň ale upozorňuje na rizika.

„Bude třeba vyřešit umístění popelnic, aby jich nebylo na chodnících příliš a nebránily například v jízdě kočárkům,“ uvedl.
Před zavedením systému se radnice chystá ještě uspořádat veřejnou debatu s občany.

Už nyní přitom mají Mladovožičtí možnost si na městském úřadě zdarma vyzvednout sadu tří barevných tašek na různý odpad. Podle velikosti domácnosti pak dostanou tašky o objemu 20 nebo 40 litrů. Nově by letos měli získat možnost přihlásit se rovnou o sadu popelnic.

Žáci 8. a 9. tříd ZŠ Helsinská v Táboře na horách.
Užili jsme si jedinečnou školní akci: v Alpách

Nyní radnice čeká na výsledek dotačního řízení na pořízení sběrných nádob. Na chytré nakládání s odpady je totiž v pokladně ministerstva životního prostředí vyčleněno třináct miliard korun, o něž se mohou obce přihlásit. „Pokud vím, některá další města na Táborsku se o systém „od dveří ke dveřím“ také zajímají, ale my se jej chystáme spustit jako první,“ uzavřel Jaroslav Větrovský.

TÁBOR ZAHUSTÍ SÍŤ
Jinou cestou se rozhodli jít v Táboře. Jak uvedla Lenka Koubková z táborského oddělení ochrany prostředí, i jejich zájmem je snížení komunálního odpadu na minimum.

„Bohužel se však z technických důvodů nemůžeme vydat cestou samostatných kontejnerů pro každou domácnost. I jejich svoz by byl logisticky velmi komplikovaný,“ sdělila Lenka Koubková s odkazem na to, že město s pětatřiceti tisíci obyvateli má jiné výchozí podmínky než město třítisícové. „Proto jsme se rozhodli co nejvíce zahustit síť separačních kontejnerů a snažíme se lidem dát k dispozici maximum biopopelnic,“ vysvětlila.
Zájemci také získali od města kompostéry zdarma.

Volby. Ilustrační foto.
Studenti budou volit prezidenta podruhé. V prvním kole zvolili Drahoše