Obec možná už brzy přivítá nové obyvatele. Osečtí vybudovali v budově, kde sídlí obecní úřad, byt 2+kk. Nyní pro něj hledají nového nájemce.

„Jedná se o podporovaný byt, vybudovaný z dotace z ministerstva pro místní rozvoj. Musíme dodržet podmínky, které jsou dané,“ říká osecký starosta Pavel Procházka a připomíná, že nájemcem se tak nemůže stát každý. „Tady v Oseku o bytu ví skoro každý,  ale zatím se nikdo nepřihlásil.  Podáme inzerát, aby o nabídce vědělo více lidí,“ plánuje starosta, který je ve funkci druhým rokem.

Podmínkami nájmu a dalšími náležitostmi se budou místní zastupitelé zabývat na nedělním zasedání.

Osečtí už dlouhodobě řeší, co s nevyužitými prostory bývalého obchodu. Ty se nachází také ve víceúčelové budově na návsi. Obec je bez obchodu dva roky a dvě místnosti od té doby zejí prázdnotou. Obec se prostory snažila pronajmout, ale nikdo se nepřihlásil.

„Ani na další záměr, který jsme uveřejnili na internetu, se nikdo neozval. Nabízeli jsme je i k jinému využití,“ dodává sedmapadesátiletý Pavel Procházka.

Obec formou dotazníku oslovila obyvatele, aby se vyjádřili, co by místo prodejny chtěli mít. „Bylo to z iniciativy, jak já říkám, ženských z knihovny. Ale moc dotazníků se jim nevrátilo. Lidé dávali přednost variantě přestěhovat tam obecní úřad a nebo udělat zde klubovnu, ve které by se místní scházeli a něco vyráběli,“ říká starosta. Místní přestěhování úřadu preferovali z důvodu, že by staří lidé nemuseli chodit po schodech. Podle slov starosty zatím s bývalým obchodem nebudou dělat nic.

Naopak úpravy plánují v hospodě. Ta se také nachází v budově, kde sídlí úřad. „Chystáme se tam modernizovat pánské záchody. Místo žlábku chceme dát mušle,“ říká Pavel Procházka. „Žádáme na to peníze z Programu obnovy venkova. Úpravu je nutné udělat.  Když se v létě nechají  na záchod otevřené dveře, není možné v hospodě vydržet,“ dodává starosta.

Obec na letošní rok také naplánovala oplotit dětské hřiště, to zaplatí ze svého rozpočtu, a za pomoci dotace chce vybudovat novou cestu v délce sto padesáti metrů.