„Jde opět o příběhy písecké galerky a jádrem každé povídky je skutečná událost," říká Ladislav Beran, jehož jsme se dále zeptali:

Mohou se tedy čtenáři těšit na osvědčené kriminalisty poručíky Studničku a Macha?
Vyšetřují všechny případy, o kterých v povídkách píši, asistuje jim jejich kolegyně Čtveráková a nechybí ani nadřízený Karas. Z regionálního prostředí jsem vybral především krádeže a vloupání, na vyšetření některých jsem se v devadesátých letech minulého století, ale i dříve, podílel.

Můžete některé připomenout?
Tehdy ve velkém mizely i velmi vzácné historické předměty z kostelů a kaplí. Mnohé se nám podařilo najít, i když měly různé osudy. Například parta ze severních Čech vykradla kostel svatého Martina v Bernarticích. Když zloději zjistili, že jsme jim na stopě, sochy hodili v Sokolově do řeky. Voda na nich udělala své a restaurátoři s nimi měli dost práce.
Připomněl bych ještě zajímavý případ přímo z Písku. V kostele svatého Václava byl kříž, kde Ježíš měl atypicky roztažené ruce. Kříž byl dvakrát ukraden a podruhé jsem ho našel v Prachaticích. Navštívil jsem tamního starožitníka a ten tvrdil, že takový kříž mu nikdo nenabízel. Už jsem z krámku odcházel, když jsem cennou památku zahlédl za dveřmi.
Kříž, sošky svatých i další sakrální předměty se již do kostelů a kaplí vracely jen výjimečně. Předávali jsme je hlavně k uložení českobudějovickému biskupství, protože z kostelů by je opět zloději odnesli. O tyto historické předměty byl tehdy u domácích a hlavně zahraničních sběratelů a překupníků mimořádný zájem.

Velkým „pomníčkem" nejen píseckých kriminalistů je dosud neobjasněná krádež gotického obrazu Písecké madony z děkanského kostela v roce 1975. Myslíte si, že se ho ještě podaří najít?
Je mi to líto, ale bohužel, podle mého názoru se to už nepodaří. Netroufnu si ani tvrdit, že zůstal na území naší republiky.
Podílel jsem se na vyšetřování této krádeže zejména v souvislosti s vraždou, se kterou byla spojována, našla se i fotografie obrazu pořízená až po krádeži, ale samotný obraz zmizel neznámo kde. Jde o umělecky i finančně velmi vzácné dílo. V době krádeže byla Madona odhadnuta na 250 tisíc korun, dnes by šlo určitě o miliony.

Vraťme se ještě k vaší nové knize. Kdy a kde si mohou čtenáři tuto novinku nechat podepsat?
Termín je již dohodnutý. Autogramiáda se bude konat 8. dubna od 16 hodin v prodejně ELIM v Janáčkově ulici v Písku.

Kde budou mít zájemci v nejbližší době příležitost se seznámit s vaší tvorbou?
V sobotu 18. dubna bude pokračovat v Českém rozhlase 2 četba Povídek ze starého četnického kufru. Od 22 hodin to tentokrát bude krimi povídka Zločin v zahradě s bílou pumpou. 15. května se zúčastním besed v rámci Zeyerových Vodňan, které pořádá jihočeská Obec spisovatelů, a na 13. května mě pozvala Státní vědecká knihovna České Budějovice. Beseda začíná ve 14 hodin.