Noclehárna bude v objektu čp. 450 v Sedláčkově ulici, který je v majetku města. Budova je však v současné době plná. „Jsou tam čtyři byty, z nichž tři jsou obsazené nájemníky. Ti dostanou náhradní bydlení," vysvětlila Michaela Baslerová, vedoucí odboru sociálních věcí MÚ Písek.

Jelikož budova není v ideálním stavu, bude třeba ji zrekonstruovat. První etapa oprav by měla začít na jaře příštího roku. Zpočátku má noclehárna sloužit pro osm až deset lidí, pro muže i ženy, kteří budou mít oddělené prostory.

Podle starostky města Evy Vanžurové je tato služba v Písku potřebná. „Lidé bez domova pak přespávají všude možně, hledají nocleh i v nemocnici, a to je špatně," podotkla Eva Vanžurová.

Otázkou je, zda bude mít dotčená skupina lidí zájem noclehárnu využívat. Budou tady totiž platit přísná pravidla typu žádný alkohol, žádné drogy a podobně. V době provozu zde bude na pořádek dohlížet správce a sociální pracovník. „Určitě to bude chtít čas, aby si na to lidé zvykli," poznamenala Marcela Průšová, ředitelka příspěvkové organizace Pečovatelská služba a jesle města Písku, která bude službu provozovat.

Ze zkušeností, které odbor sociálních věcí sbírá v jiných městech, kde noclehárny fungují, vyplývá, že v okolí takovýchto zařízení bývá pořádek a klid. Co se týče finanční stránky, za přespání se vybírá většinou 30 až 50 korun.

Město uvažuje i o jakémsi prodlouženém provozu noclehárny, aby si zde mohli lidé například vyprat.

Podle odboru sociálních věcí se
v Písku pohybuje kolem 10 až 12 stálých lidí bez střechy nad hlavou. Další se objevují nárazově.