Při nedávném slavnostním otevření Divadélka Nitka se Dan Sartorius rozpovídal o plánech do budoucnosti.V jeho slovech byla cítit  velká snaha dělat úspěšné loutkové divadlo, které má v Písku dlouholetou tradici.               V minulých dnech  Nitka vyhrála loutkový festival Skupovy  Strakonice.
„Bylo to pro nás neuvěřitelné, ale milé překvapení.             V poslední době nás diváci odměňují velkou návštěvností a potleskem, přesto jsme neočekávali podobný úspěch. Toto ocenění je obrovská odměna za spoustu práce, která se skrývá za každou pohádkou,“ uvedl jednatel spolku Nitka  Dan Sartorius.

Na soutěžní přehlídce Skupovy Strakonice  Nitka zaujala porotu i diváky autorskými pohádkami ze spisovatelské dílny Ladislava Horníka a vybojovala si nominaci na celorepublikovou přehlídku loutkářů, která se každoročně koná v Chrudimi.  Jihočechy bude dále reprezentovat i strakonický spolek Radost.

Písecké publikum má v oblibě maňásková představení             O pejskovi a kočičce, Písecké pověsti z autorské dílny Ludmily Doubkové a Ludmily Práškové, Čert a Káča a O statečné princezně Máně v dramatizaci Šárky Venclíkové, Narození Ježíška v dramatizaci Dana Sartoria a pochopitelně loutkové pohádky od Ladislava Horníka.

„Proč právě tyto hry?  Hlavním důvodem byla  skutečnost, že se jedná o autorskou tvorbu jako celek. Scénář, loutky i kulisy jsou společné dílo. Vznikly v hlavách a pod rukama členů spolku. Podobným způsoben však vznikají i ostatní pohádky a věřím, že bychom i s nimi slavili úspěch,“ vysvětlil Dan Sartorius.

Skřítka Větvičku si ve Strakonicích zahrála Šárka Venclíková a skřítka Pařízka František Poklop, v roli šišky a Stromouše se představila Lucie Zemanová, o technické zázemí se postaral Vladimír Černý. Úspěšné interprety na soutěž doprovázel autor i ostatní členové souboru, kteří si společně vyslechli nejen  pochvalu, ale i kritiku odborné poroty.

Nyní už se Nitka připravuje na festival do Chrudimi, který bude jedním z vrcholů letošního roku.

„Na chrudimskou přehlídku se snažíme pohádky takzvaně vymazlit. V září nás ještě čeká Loutkový festival amatérských divadel, který budeme pořádat za podpory města Písku, také  pojedeme reprezentovat Písek a loutkářství do slovenského Veĺkého Krtíše. Od října nás čeká nová divadelní sezóna. Je to mnoho úkolů, které máme před sebou, a na všechny se těšíme,“ řekl k nejbližším plánům Dan Sartorius.

Výhodou Loutkového spolku Nitka je stabilní členská základna. Nejzkušenějším loutkohercem je Ludmila Doubková, která se věnuje hraní více než 40 let,  nejmladšími jsou Lucie Zemanová a František Poklop, ti jsou v souboru necelé dva roky. Mezi základní kameny patří umělecká vedoucí a skvělá herečka Dagmar Černá, Ludmila Prášková, Šárka Venclíková, Bohumil Skuhra, Dan Sartorius, Jitka Horníková, Vladimír Černý, Mirka Baronová, Michaela Krejčová. Promlouvají ke svému publiku prostřednictvím pohádkových postav a předávají dětem i dospělým radost a potěšení. Pobavit se s Nitkou mohou diváci na blížícím se Cipískovišti a slavnostech města Písku.