„Jejich migrace do města se zvyšuje. To vychází z poznatků naší, ale i státní policie," konstatoval velitel městských strážníků Jan Liška s tím, že se jedná především o bezdomovce, lidi, kteří sem jdou za prací a bydlí v ubytovnách, a Romy. V poslední době se podle vedení města stahují do nemocnice, kde chtějí přespávat.

Písečtí se rozhodli situaci řešit. „Chceme vytvořit pracovní skupinu, která by se tímto problémem zabývala," zmínila starostka města Eva Vanžurová. Byla by složená například ze zástupců policie či úřadu práce.

Záměr potvrdil i místostarosta Jiří Hořánek, který má na starost městskou policii. „Tato myšlenka zazněla na poslední radě města, ale konkrétní obsazení pracovní skupiny či jiné podrobnosti jsme zatím neřešili," uvedl Jiří Hořánek. S úřady i policií podle místostarostových slov město spolupracuje na dobré úrovni.

Velitel strážníků vznik pracovní skupiny vítá. „Každý dobrý nápad, jak zlepšit pořádek ve městě, je třeba. Tady by jich několik mohlo vzejít," doplnil Jan Liška z městské policie.

Nová pracovní skupina by mimo jiné měla vytvořit strategii proti zneužívání dávek, přidělování bytů nebo příspěvků na bydlení.

Přijďte říct svůj názor
Město připravuje setkání s obyvateli na téma práce městské policie. Bude se konat v pondělí 13. dubna od 16 hodin v zasedací místnosti v přízemí městského úřadu v Budovcově ulici v Písku.