„Dnes už je jisté, že majitelem je Jihočeský kraj a ve spolupráci s ním bychom chtěli most opravit. Je pro nás srdeční záležitostí a navíc největší kulturní památkou," konstatoval starosta Nerestců Vladimír Macoun.

Přes most se běžně jezdí. „V okamžiku, kdy by se začala dělat další etapa R4, je to jediná přístupová komunikace pro Horní Nerestce, proto je nutné opravit most co nejdřív," pokračoval starosta.

Zatím se na rekonstrukci zpracovává projekt, který by měl být do konce roku hotový. V příštím roce by se pak mohlo začít s pracemi, pokud ovšem bude dostatek peněz. Nejedná se totiž jen o opravu mostu jako takového, ale také o osm soch, které na něm původně byly. Dnes jsou ve špatném stavu, proto jsou uložené v depozitáři v Čimelicích. „Chtělo by to nejprve je opravit a pak udělat jejich kopie, které bychom na most umístili. Kromě soch chybí v současné době na mostě také dva podstavce, které se musí též opravit," řekl Vladimír Macoun. Obec zkusí oslovit sponzory, kteří by se mohli na rekonstrukci soch podílet, zčásti by investovala ze svého a zčásti by mohl přispět Jihočeský kraj jako vlastník mostu.

Jedním z problémů mostu je to, že má na sobě spoustu betonové omítky, která se na něj kdysi naházela v rámci údržby. Kromě toho je podemletý jeden pilíř a především jsou v mostě kapsy. „Ty dřív sloužily k tomu, aby se do nich umístila výbušnina, kdyby se měl most vyhodit do vzduchu a znemožnit se tím příjezd do obce," vysvětlil starosta. Kapsy jsou rozsypané a musí se zacelit. „Kromě jedné. Tu bychom nechali a umístili do ní nějaké historické dokumenty pro příští generace," doplnil starosta Nerestců.

Most pochází z roku 1816. Původně byl jeho povrch tvořen z kostek. Nyní je tam asfalt, nicméně obec sem chce kostky vrátit.