Pro ženy je zde zejména akreditované mamografické centrum, které je jako jediné v jižních Čechách krajským zařízením. Muže se zase snaží upozornit na prevenci onemocnění prostaty každoročním podzimním pochodem. „Písečtí mají v místě svého bydliště nadstandardní nemocnici,“ říká v rozhovoru ředitel Nemocnice Písek, a. s., MUDr. Jiří Holan, MBA.

Ředitel písecké nemocnice Jiří Holan.Zdroj: Deník/Miroslava Žižková
Preventivní vyšetření jsou doménou řady zdravotnických zařízení posledních let. Co konkrétně v této oblasti děláte vy?
Máme zde obory, které nalezneme v rámci Jihočeského kraje například pouze v Českých Budějovicích, nebo ani tam ne. To je příklad akreditovaného mamografického centra, které ročně preventivně vyšetří přibližně osm tisíc žen a dalších několik tisíc pacientek přijde na diagnostické vyšetření poté, když je v prsu něco hmatatelného. Funguje už deset let a v jižních Čechách je jediným mamografickým screeningovým centrem, které nepatří žádnému soukromému subjektu. Řadí se mezi deset nejlepších mamografických screeningových pracovišť v České republice.
Pro muže zase už několik let pořádáme pochod Za zdravé chlapy, jehož cílem je upozornit na onemocnění prostaty a šířit osvětu v této oblasti.

Písecká nemocnice se pravidelně umisťuje na předních příčkách různých celostátních soutěží. Co pro to děláte?
Nemocnice Písek je držitelem certifikátu finanční stability s verdiktem AAA excelentní. V roce 2016 byla v projektu HealthCare Institut hodnocena jako 5. nejlepší nemocnice v ČR, kdy jedním z parametrů bylo finanční zdraví nemocnic. O rok dříve skončila na druhém místě. Naším cílem je mít spokojené klienty díky spokojeným zaměstnancům. Staráme se tedy o to, aby naši lékaři, sestry a další personál byli co nejvíce spokojeni. Poté jsou spokojeni i pacienti. Úkol je to ale těžký.

O tom, že jsou u vás pacienti spokojeni, svědčí i fakt, že si porod v písecké nemocnici vloni vybralo více maminek…
V porodnici písecké nemocnice se vloni narodilo 906 dětí včetně 16 dvojčat. Je to o 41 dětí více než v předchozím roce. Porodnost se v naší nemocnici postupně zvyšuje už několik let. Každým rokem v Písku rodí více než 30 % rodiček z jiných okresů a písecké ženy v nejmenším počtu v rámci jihočeského kraje rodí v jiné než písecké porodnici.

O Nemocnici Písek, a. s.
Nemocnice Písek, a. s., jejímž jediným akcionářem je Jihočeský kraj, disponuje kapacitou 423 lůžek, z toho je 41 lůžek následné péče a 20 sociálních lůžek. Nemocnice má 839 zaměstnanců a je jedním z největších zaměstnavatelů v regionu. Péče je poskytována na osmnácti primariátech. V nemocnici pracuje 121 lékařů, 390 sester, 133 asistentů, sanitářů a ošetřovatelek, ostatní jsou nezdravotničtí pracovníci. Ročně je v ní hospitalizováno 16 500 pacientů. Lékaři zde provedou 10 tisíc operací a téměř 200 tisíc ambulantních vyšetření. V roce 2016 se zde narodilo 906 dětí. Nemocnice Písek je držitelem certifikátu finanční stability s verdiktem AAA excelentní. V roce 2016 byla v projektu HealthCare Institut hodnocena jako 5. nejlepší nemocnice v ČR, kdy jedním z parametrů bylo finanční zdraví nemocnic.

Je to dáno zejména kvalitou poskytované péče, nadstandardním přístupem i prostředím a také tím, že jsme společně s českobudějovickou nemocnicí jedinými zdravotnickými zařízeními v kraji, kde máme centra s péčí o nedonošence. To zajišťuje péči o nedonošené novorozence. Písecká porodnice dlouhodobě pracuje na zlepšování služeb pro rodičky. Jde cestou odstranění sterility lékařského prostředí.

Naše porodnice dnes vypadá spíše jako zařízení hotelového typu než nemocnice. V minulém roce zde byly zrekonstruovány porodní sály, které jsou vybaveny moderními přístroji, novými lůžky a sedacími kouty. Rodičky si mohou vybrat i barvu sálu, která jim je příjemná. Nově byly zřízeny takzvané rodinné pokoje pro pobyt matek, otců nebo celých rodin společně po porodu.

Rodina má k dispozici pokoje s komfortním sociálním příslušenstvím a wi-fi připojením. Jedná se v podstatě o plně vybavené apartmány s poskytováním služeb včetně například stravování formou minutek pro celé rodiny nebo zázemí pro příbuzné s prvky rodinné intimity.

Nabízíme těhotenské předporodní kurzy a v rámci poporodní péče prosazujeme tzv. bonding – tedy přivinutí dítěte k tělu rodiče, který umožňujeme matkám i otcům po spontánním porodu, ale i po císařském řezu. Samozřejmostí je samotný lidský přístup k rodičkám, vyhovění jejich přání a pochopení jejich potřeb.

Porodnice písecké nemocnice je od loňského roku také držitelem certifikátu PPP (Přirozený porod v porodnici). Ten dokládá přívětivý přístup personálu k rodičkám a vysoký standard porodní péče. Písecká porodnice dokonce vloni obsadila první místo v dlouhodobém výzkumu garantovaném WHO ve spokojenosti rodiček (PPP).

Vedle preventivní péče pro ženy a muže se věnujete významně i dětem. To je i příklad dětské chirurgické poradny…
Ano, v nemocnici funguje několik měsíců a věnuje se například problematice dětské kýly, kožních a podkožních útvarů, vrostlých nehtů, nesestouplých varlat, přirostlé předkožky, dlouhodobých bolestí břicha u dospívajících, žlučových kamenů a dalších potíží. V poradně ordinuje nová primářka chirurgického oddělení písecké nemocnice MUDr. Marta Horáková, držící vedle chirurgie obecné i atestaci z chirurgie dětské.

Poradna sídlí v příjemných prostorách ambulantního traktu dětského oddělení a je otevřena vždyv úterý od 9 do 11 hodin. Do poradny lze objednávat děti od narození až do osmnácti let. Zdravotníci zde poradí, zda lze potíže dětí vyřešit operací, zajišťují pooperační ambulantní péči, ale také sledují dětské diagnózy, a to i dlouhodobě. V případě potřeby je poradna schopna zajistit návaznou péči na pracovišti vyššího řádu.

Dále zde máte iktové centrum a vloni na podzim jste otevřeli také urgentní příjem. V čem je lepší?
Nemocnice Písek před několika měsíci zahájila provoz urgentního příjmu pro pacienty s cévní mozkovou příhodou, lidově zvanou „mrtvice“. Díky němu se významně zvýšila jejich šance na maximální možné uzdravení. Urgentní příjem totiž zajistí co nejrychlejší postup při diagnostice a léčbě osob postižených iktem neboli mozkovou mrtvicí.

Jakmile lékař zdravotnické záchranné služby diagnostikuje cévní mozkovou příhodu, zavolá na takzvaný iktový telefon do naší nemocnice, který u sebe nosí aktuálně sloužící neurolog. Ten se okamžitě poté dostaví na urgentní příjem našeho iktového centra, kam záchranka pacienta přiveze. Následuje rychlý odběr krve a poté vyšetření mozku a mozkových cév. Během krátké doby je tak zjištěn rozsah mozkové příhody.

Neurolog navrhne její léčbu, na které se často podílejí i další odborníci. Výhodou urgentního příjmu je jeho vhodné umístění a tedy i rychlejší převzetí pacienta od posádky rychlé záchranné služby a včasnější provedení diagnostiky. Díky tomu lze v řádech minut spolehlivě rozhodnout o správných léčebných postupech.

Můžete jmenovat další významná pracoviště nebo zákroky, které zde provádíte?
Je jich celá řada, ale pokud hovoříme o zákrocích, například se jedná o léčbu močové inkontinence žen tahuprostými pásky, léčbu varixů laserem, imunohistochemická vyšetření onkologických pacientů na oddělení patologie. Zabýváme se endoprotetikou (výměnou kyčelních a kolenních kloubů) nebo totální laparoskopickou hysterektomií, což je odstranění gynekologických orgánů bez jizvy v podbřišku. Z pracovišť pak jmenujme hemodialýzu, očkovací centrum, magnetickou rezonanci, intermediální perinatologickou jednotku a další.

Písecká nemocnice bude zelenější
Písecká nemocnice bude už na jaře příštího roku o něco zelenější. Právě v tomto období se plně projeví projekt obnovy zeleně, který nemocnice letos realizovala a v rámci nějž odstranila nemocné stromy a zároveň vysadila nové porosty. Na tyto aktivity se nemocnici podařilo získat dotaci prostřednictvím Operačního programu Životní prostředí.

„Dotace ve výši 640 tisíc korun z evropských fondů nám pomohla pokácet nemocné stromy, které by v budoucnu mohly ohrožovat pacienty a návštěvníky nemocnice. Finance nám dále pomohly vysadit novou zeleň nebo ořezat a svázat koruny nynějších stromů. Projektem jsme vyřešili stav rozsáhlého vzrostlého stromového patra v areálu nemocnice a zlepšili jeho celkový stav z hlediska zdravotního, bezpečnostního a estetického. Týkalo se to více než 400 stromů,“ řekl projektový manažer nemocnice Ing. Lukáš Tryml.

Vizualizace okolí písecké nemocnice.
Písecká nemocnice dostane nové okolí i parkoviště

V rámci projektu bylo pokáceno 102 nemocných a potenciálně nebezpečných stromů a nově vysazeno 131 dřevin. Ošetřeno bylo 204 stromů. Již nyní je dominantou areálu stoletá lípa malolistá, pojmenovaná po zakladateli písecké nemocnice MUDr. Václavu Šťastném. „Ta je s dalšími zhruba 400 dřevinami v areálu nemocnice součástí publikace Hany Vyternové s názvem Jsou tu s námi, kterou jsme před více než rokem vydali vlastním nákladem. Zeleň je nedílnou součástí péčeo pacienty i personál,“ řekl ředitel MUDr. Jiří Holan.

Provoz elektromobilů v areálu léčí tichem
V písecké nemocnici před třemi lety skončili s hlukem a nepříjemnými výfukovými plyny. Dieselové motory multikár pod okny pavilonů nahradily v roce 2014 tiché elektromobily, které přináší nejen úsporu decibelů, ale i peněz, zlepšují kvalitu provozních činností a jsou dalším příspěvkem k ekologii.
Svoz prádla a odpadů, údržbu areálu a další potřebné činnosti zajišťují v písecké nemocnici prostřednictvím dvou francouzských elektromobilů. „Rozhodli jsme se přispět k ochraně životního prostředí i reagovat na neustále se zvyšující cenu pohonných hmot a na častější platby za nutné opravy zastaralého vozového parku, které nás stály více než 20 tisíc korun ročně. Navíc platba silniční daně a spotřeba kolem 20 litrů na 100 kilometrů znamenala iracionální zátěž pro nemocnici právě při vědomí toho, že existuje alternativa,“ řekl ředitel Nemocnice Písek, a. s., MUDr. Jiří Holan. „Cena dvou elektromobilů ve stejné technické specifikaci byla totožná s cenou jediné nové multikáry, tedy okolo jednoho milionu korun,“ dodal.
Autodoprava patří v písecké nemocnici k těm provozům, kde se daří hledat vnitřní úspory. Kromě nových elektromobilů například zavedli GPS navigace do všech vozů. Podstatný je i přínos ekologii, na niž se dlouhodobě soustředí. Zde se nemocnice posunula také v rozvozu jídel pacientům, který nově zajišťuje vysokozdvižný vozík jezdící na ekologičtější propan butan.

Nemocnice šetří energii

Od roku 2010 písecká nemocnice šetří energii. Přispělo k tomu zejména zateplení budov v rámci projektu Realizace úspor energie v Nemocnici Písek, a. s., za 37 milionů korun. Investice se postupně vrací nejen ve finanční oblasti, ale i v oblasti ekologie.
„U většiny zdravotnických budov v areálu nemocnice jsme nechali zateplit střechy, půdy, obvodové pláště a vyměnit okna. Zateplení nám pomohlo uspořit energii i snížit emise oxidu uhličitého. Budovy nemocnice jsme zateplovali postupně a celkový dopad se projevil v roce 2013. Od tohoto roku dosahuje celková úspora energie 16 procent,“ řekl vedoucí Provozně – technického oddělení Nemocnice Písek, a. s., Ing. Miroslav Sekyra. Dodal, že písecká nemocnice používá kombinovaný model vytápění – plyn a páru.