V pavilonu najdou nové prostory oddělení klinické biochemie, klinické mikrobiologie a hematologicko transfuzní oddělení, které jsou jako poslední provozy dosud soustředěny mimo areál nemocnice. Od letošního podzimu budou pod jednou střechou a propojené koridorem do monobloku nemocnice.

V současné době se dokončuje hrubá stavba. „Pavilon chceme dostavět letos na podzim, poté jej vybavíme a přestěhujeme provoz. Celý projekt, který má být zrealizován do konce roku 2017, přitom bude stát více než 100 milionů korun, z čehož 60 milionů korun poskytne Jihočeský kraj,“ uvedl ředitel Nemocnice Písek, a. s., MUDr. Jiří Holan, MBA.

Největší výhodou Pavilonu Q bude jeho připojení k monobloku nemocnice, takže biologické vzorky nebudou „cestovat“ venku. Provoz v něm zároveň přinese i finanční úsporu. „Všechna oddělení budou sdílet řadu činností jako například úklid, administrativu, šatny či příjem vzorků,“ poznamenal Jiří Holan. Doplnil, že oddělení klinické biochemie navíc svým přesunem z dosavadních prostor uvolní místo ambulanci plicního oddělení a ambulanci infekčního oddělení, které jsou nyní jako jediné ambulance mimo areál nemocnice.

Třípodlažní pavilon roste na místě bývalého parkoviště. O to ale pacienti a návštěvníci nepřišli, protože přechodná místa pro stání aut vznikla kolem této budovy. Pavilon bude také nově vybaven: nábytek a provozní zařízení pro personál přijde nemocnici na zhruba pět milionů korun, vybavení medicínské pak na desítky milionů korun.

Řadu diagnostických přístrojů do pavilonu laboratoří přitom nemocnice pořídí díky dotaci z Evropské unie, s jejíž pomocí a podporou kraje pořídí moderní techniku za téměř 82 milionů korun.